Bodrum'da öğretmenler barınamıyor: Çare bekar odaları
Bodrum'da artan kiralar nedeniyle tek başına kira ödemekte zorlanan öğretmenler, çözümü bekar odalarında veya birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralamakta buluyor.
BODRUM - TÜİK’in aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memurların 6 aylık zam oranı yüzde 11,54 olarak kesinleşti. Ancak Bodrum’da görev yapan öğretmenler ve diğer kamu çalışanları, bu zammın yaşam koşullarını iyileştirmekten çok uzak olduğunu dile getiriyor.
İlçede en düşük daire kirasının 30 bin TL’den başlaması, kamu emekçilerini zor durumda bırakıyor. Öğretmenler aldıkları maaşın neredeyse yarısını kiraya ödemek zorunda kalıyor.
'BODRUM'DA KİRALAR YÜZDE 100 ARTTI'
Eğitim-Sen Bodrum Şube Başkanı Şükriye Akengin, Bodrum’daki ekonomik koşulların öğretmenlerin yaşamını nasıl zorlaştırdığını anlattı:
“Yapılan zam, sefalet ücretidir. Bu ücretlerle Bodrum’da bir memur olarak yaşamak gerçekten çok zor. Bölgemizde kira fiyatları son bir yılda yüzde 100 arttı. Bu nedenle barınma, en büyük sorunumuz haline geldi. Kira ücretleri 25 bin TL’den başlıyor. Bir ailenin kalabileceği evler ise 30 bin TL’ye ulaşmış durumda. Özellikle çocuğu olan arkadaşlarımız çok zorlanıyor. Bodrum’da 1+1 ya da 1+0 evler için bile 15-20 bin TL kira isteniyor. Bekar arkadaşlarımız genellikle iki ya da üç kişi bir araya gelip ev tutmaya çalışıyor. Ancak bu bile sorunu tamamen çözmüyor. Barınma sorunları nedeniyle meslektaşlarımız Bodrum’dan ayrılmak zorunda kalıyor. Türkiye’nin ekonomik koşulları zaten malum; ancak Bodrum’da yaşamak oldukça güçleşti.”
'KAMUDA ÇALIŞANLAR BİRARAYA GELİP EV TUTUYOR'
Atayolu Gayrimenkul Yöneticisi Rakıp Kaya da bölgede memurlar, öğretmenler ve dar gelirliler için barınma sorununun giderek büyüdüğünü belirtti.
Kaya, “Resmi kira artış oranı yüzde 65’lere ulaşmışken, Bodrum’da bu oran yüzde 100’ü buldu. Özellikle turistik bölgelerde bu durum daha da belirgin hale geliyor. Yaz aylarında turistik hareketlilik nedeniyle birçok mülk günlük veya sezonluk kiraya çevriliyor. Bu da düzenli geliri olan kamu çalışanlarının uygun fiyatlı konut bulmasını neredeyse imkansız hale getiriyor" dedi.
Son dönemde daha küçük ölçekli ve paylaşımlı ev taleplerinde artış olduğunu söyleyen Kaya, “1+1 veya 1+0 gibi daha küçük konutlar ile paylaşımlı ev arayışları arttı. Ancak Bodrum’da bu tür konutların arzı yetersiz. Öğretmenler gibi dar gelirli bireyler uygun fiyatlı kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Kamuda çalışanlar, birkaç kişiyle birlikte yaşamak zorunda kalıyor" diye konuştu.
Kaya, bu durumun çözülmesi için öğretmenlere özel kira destek programlarının hayata geçirilmesi ve uygun fiyatlı konut projelerinin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bodrum gibi turistik bir ilçede kira fiyatlarının hızla artması yalnızca öğretmenleri değil, tüm kamu görevlilerini etkiliyor. Özellikle yeni atanan öğretmen ve memurlar, Bodrum’u tercih etmemeye başladı. Barınma sorununun çözülmemesi, ilçedeki kamu hizmetlerinin de aksamasına yol açabilir.