YAZARLAR

Bodrum’un yaz kış açık mekanı : Mezemore

Yolu Bodrum’a düşenlerin, aşırı hesap kaygısı olmadan lezzetli meze ve yemek isteyenlerin, dostlarıyla sohbet ederken gürültü terörüne maruz kalmak istemeyenlerin, bir şekliyle götüremediklerini de fırsat olursa götürebilecekleri bir mekan olarak not ediyorum Mezemore’u.

Ortalık yazlık beldelerdeki fiyatlar yüzünden Yunan adalarına kaçan Türklerin haberleriyle dolu. Bu sezon gerçekten de geç canlandı ve Bodrum da bu cansızlıktan payını alıyor gözlemlediğim kadarıyla. Sosyal medyada dolaşan astronomik beach fiyatları gibi insanları ürküten haberler bir yana Bodrum susuzluğun pençesinde kıvranıyor bu yaz. Doğayı tahrip etme pahasına rant odaklı büyüme anlayışının sonuna geliniyor Bodrum’da. Daha doğrusu sonun başlangıcı yaşanıyor. Bodrumluların ortak gündemi susuzluk ve pahalılık.

MFÖ’nün meşhur şarkısıyla toplumsal hafızamıza kazınmış, aşkların ve romantizmin beldesi Bodrum yok artık. Buna rağmen her dem kendisine çekmeyi başardığı bir kitleyle birlikte, azımsanmayacak sayıda büyük kent göçerine ev sahipliği yapan başka bir Bodrum var. Bu başkalaşım içinde açılan mekanların bazıları bir iki sezon sonra kapanıyor, el değiştiriyor ya da her sezon başka bir konsept arıyor kendisine. Öte yandan bu mekan enflasyonunun arasında yoluna sessizce devam edenler de var elbet. Mezemore da bu mekanlar arasına ismini yazdırmaya kararlı gözükenlerden. 7 yıldır yaz kış açık olan bu mekan, özellikle yoğun yaz ayları dışında müdavimlerinin sakince vakit geçirdiği yerler arasında.

Bodrum’a yerleşen dostları ziyarete gittiğimde uğradığımız yerler arasında olan ve bir nevi müdavimi sayılabileceğim bu mekana dair notlarım, yolu Bodrum’dan geçenlerin de önüne düşer umarım.

1. Mezeler (Korçi puanı 7,2)

Mezemore günlük mezelerin sergilendiği küçük sayılabilecek bir meze dolabına sahip. Dolaba baktığınız an mezelerin tazeliği konusunda bir tereddüt yaşamıyorsunuz ki bir mekanda bu algı başlangıç için oldukça önemlidir. Mekanın kendine özgü mezeleriyle, yorum katarak sunduğu mezelerinden gönül rahatlığıyla seçim yapabilirsiniz. Meze konusunda ismiyle müsemma olmasa da bir gayret olduğunu ve lezzet konusunda çizgi altında kalmadığını söylemek lazım genel olarak.

Karamalize fıstık ve üzümlü pırasa çarpıcı bir lezzet oluşturmasa ve kışlık bir meze olsa da masada yerini alabilecekler arasında. Bu mezenin yanında pancar, ekşi elmalı patlıcan salatası, isli ve yoğurtlu kabak gibi diğer mezelerle güzel bir başlangıç yapmak mümkün. Yaprak sarma ve kabak çiçeği sarmayıysa mutlaka denemelisiniz. İsli çiroz, isli midye, marine levrek gibi deniz ürünü ağırlıklı bir başlangıç için de imkan sunan mekan meze konusunda, skor sisteminden 7,2 puan alıyor.

2. İçki Çeşidi (Korçi Puanı :6,4)

Mezemore rakı çeşidi konusunda ortalama bir palete sahip. Şarap, bira, likör gibi diğer seçeneklerin de benzer bir tablo sergilemesi nedeniyle bu başlıktaki puanı 6,4 oluyor.

3. Ana yemekler (Korçi Puanı :7,2)

Bu başlıkta yemeklerin tazeliği, malzeme kalitesi, lezzeti, kullanılan yağ, çeşit, baharat dengesi, özgünlük, klasiklik ve sunum gibi dokuz kriter üzerinden değerlendirme yapılıyor. Mezemore et ve balık ürünlerinin birlikte sunulduğu bir mekan. Lakin her iki türde de mekan için yeterli sayılabilecek bir çeşit sunuluyor. Özellikle mevsimindeyse istavrit ve bulursanız mercanı denemelisiniz.

Ara sıcak olarak kalamarı gayet kıvamında yaptıklarını, el kesimi patatesin de masayı şenlendireceğini belirtmeliyim. Patatesin üstüne döktükleri sosu ayrı bir tabakta isterseniz çok daha mantıklı bir iş yapmış olursunuz. Dondurulmuş patateslerden gına geldiği bir ortamda masanızda yerini almasından memnun kalacaksınız. Mezemore’un bu başlıktaki kriterlere göre puan 7,2 oluyor.

4. Personel (Korçi Puanı :9,2)

Servis hızı, menüye hakimiyet, müdavimle iletişim, güler yüzlülük, kişisel hijyen gibi kriterlerin değerlendirildiği bu başlıktaki puanım 9,2 olarak belirdi. Mekan sahibesinden servis personeline kadar güler yüzlü bir iletişimin hakim olduğu Mezemore, mekandan sıcak bir izlenimle ayrılmanıza yardımcı oluyor. Bir mekana tekrar gitme isteği duymanızdaki püf noktalarından birisi de bu sanırım.

5. Müdavim (Korçi Puanı :7,5)

Bodrum merkezde ve sağlı sollu restoranların sıralandığı sevimli bir sokağında yer alan Mezemore, kendi müdavimlerinin yanı sıra Bodrum’a turistik amaçlı gelen yerli ve yabancı misafirlerini de aynı telaşsızlıkta ağırlıyor. Mekan bu sene itibarıyla iki dükkan yanındaki eski ve güzel bir binada da hizmet vermeye başlamış ve turistik müşteriler çoğunlukla o kısımda ağırlanıyor. Benim özellikle gitmenizi tavsiye edeceğim yer ise daha küçük olan ve müdavileriyle karşılaşacağınız ilk dükkan olacaktır. Mezemore’un bu başlıktaki puanı 7,5 olarak beliriyor.

6. Tuvaletler (Korçi Puanı :4,2)

Bu sene Bodrum’da su yok. Her mekan bu sorunun sıkıntısını yaşıyor bir nebze. Mezemore kendi kaynakları nedeniyle su sorunu yaşamasa da tuvalet hijyeni konusunda benden puan almanın zorluğuna takılıyor haliyle ve 4,2 puanda kalıyor. Mekanın mimarisine uygun bir düzenleme yapması durumunda tuvaletlerden de puanının yükseleceğini söyleyebilirim.

7. Müzik ve Akustik (Korçi Puanları :8,3 ve 8,8)

Yaz aylarında dışarıya atılan masalara mekandan bir müzik gelmiyor ya da rahatsız etmeyecek bir seviyede duyduğunuz müzik çalınıyor. Sokağın kendi ambiansı ve yazlık yerdeki hareketlilik, yan mekanların da müzik konusunda benzer tutumda olmaları gürültü kirliliğinin önüne geçmiş. Bu açıdan sokaktaki tüm işletmeleri tebrik etmek lazım. Bu başlıktaki değerlendirme kriterlerine göre Mezemor’un puanları 8,3 ve 8,8 oluyor.

8. Fiyatlar (Korçi Puanı :8,3)

Bodrum ve pahalılık birlikte anılan kavramlar olduğu için insanların ödeyecekleri hesap konusunda çekince duyması normal karşılanmalı. Lakin Mezemore’un fiyat performans açısından makul sayılabilecek bir politika izlediğini söylemem lazım. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bir gece dışarıda yeme içmenin bedeli artık can yakıyor ve Mezemore’un bu açıdan cüzdan boşaltan mekanlardan olmadığını belirtmeliyim. Dolayısıyla bu başlıktan 8,3 puan alıyor.

9. Lokasyon ve diğerleri (Korçi Puanı :6,3)

Bu bölümde meyhanenin yeri, manzarası, dış ortam ya da bahçesinin olması, acil çıkış, yangın, ilk yardım olanakları, etkileyici bir hikayesinin olup olmaması, özgünlüğü, mekanın bu özgünlüğü yansıtabilmesi gibi kriterler dokuz başlıkta değerlendiriliyor. Mezemore Bodrum’un dar ama keyifli bir sokağında olması, sokağın başlı başına barışçıl bir eğlence havası sunması, meanlardan müziğin taşmaması gibi kriterlerden tam puan alsa da; engelli erişimi, acil çıkış, ilk yardım olanakları, yangın söndürme imkanları gibi kriterler değerlendirildiğinde 6,3 puanda kaldı.

Sonuç olarak Mezemore 7,3 ‘’Gitmelisiniz’’ sınıfında yer alan bir mekan oldu. Yolu Bodrum’a düşenlerin, aşırı hesap kaygısı olmadan lezzetli meze ve yemek isteyenlerin, dostlarıyla sohbet ederken gürültü terörüne maruz kalmak istemeyenlerin, bir şekliyle götüremediklerini de fırsat olursa götürebilecekleri bir mekan olarak not ediyorum Mezemore’u.


Grand Korçi Kimdir?

Grand Korçi İstanbul’da dünyaya geldi, haliyle birtakım okullarda okudu ve kimya mühendisi oldu. Akademiden kopmamak ve askerlik vecibesini ertelemek için iki ayrı yüksek lisans yaparak bir süre hem mühendislik yaptı hem de keyif çattı. O dönemlerde fotoğraf ve sinemaya olan ilgisi nedeniyle mühendisliği bıraktı ama bu alanlarda tutunamayarak eğitimini aldığı mesleğine geri döndü. Haliyle birtakım işlerde çalıştı. Alkollü içki sektörüne yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında ve sonrasında alkolün üretimi, kültürü ve tarihine yönelik ilgisi giderek arttı. Hobileri arasında golf, modern dans, yoga hiçbir zaman yer almadı ancak ‘’kişisel gelişim yolculuğunu’’ bir çilingir müdavimi olarak sürdürüyor. Halihazırda bu çilingirlerde yeşerip hayata geçen işlerine cilingirsohbetleri.com adresinde yer veriyor.