Boğaz'daki 5 katlı kaçak köşkün inşaatı sürüyor

Boğaz'da mühürlenmesine rağmen MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal'a ait 5 katlı kaçak köşkün inşaatı sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal, İstanbul Tarabya'da bulunan 2 katlı köşkü yıkarak 5 katlı inşaat başlattı. İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 12 Ağustos'ta kaçak inşaatı mühürledi ancak inşaatın sürdüğü ortaya çıktı.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Tarabya'da Boğaz ön görünümde yer alan iki katlı köşkü yıkarak yerine beş katlı yeni bir yapı yapmak isteyen Günal, mimar Görkem Volkan'a bir proje hazırlattı. Boğaz'da yeni yapılara izin verilmiyor, mevcut yapılarda tadilat ve basit onarım yapmak için ise İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden izin alınıyor. Günal, ruhsat almadan 663 metrekarelik arazide yeni bir bina yaptı. 12 Ağustos'ta Boğaziçi İmar inşaatı mühürledi. Ancak çalışmalar durmadı, bina iki kat daha yükseldi. Boğaziçi İmar, bunun üzerine sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda yasa dışı yapılaşmaya karşı atılacak adımlar çok açık bir şekilde yazılıyor. Kanuna göre, Boğaziçi alanının tarihi, doğal ve mimari özelliklerinin korunmasından birinci derecede sorumlu Boğaziçi İmar Müdürlüğü. Kanunda, tebligatın yapılmasının ardından 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar tarafından yerine getirileceği yazıyor. Mühür işleminin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen Günal'a kaçak binaya dokunulmadı.

Boğaziçi alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, kanunun 13. maddesine göre yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılıyor. Bu fiillerin tekrar edilmesi halinde söz konusu kimselere verilecek cezalar 1/3'ünden az olmamak üzere üç katına kadar artırılıyor. Fenni mesullere ayrıca bir yıla kadar meslekten men cezası veriliyor.

Kanuna göre, imar mevzuatına ve kanuna aykırı ruhsat verenler, verilmesine müsaade edenler, görevini kötüye kullananlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. (HABER MERKEZİ)