Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ev baskınlarıyla gözaltına alındı
Melih Bulu'nun kurum dışından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasını protesto eden öğrenciler bu sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı. 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği açıklandı. Avukatların verdiği bilgiye göre öğrenciler bugün gözaltında tutulacak. Öğrencilerin ifadelerinin yarın alınması bekleniyor.
DUVAR - AK Partili Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması nedeniyle öğrenciler dün öğleden sonra üniversite önünde eylem yaptı. Barikat kuran polisin kelepçeyle üniversitenin bahçe kapısını kilitlemesi hafızalara kazınırken, eylem sırasında gözaltına alınan bazı öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Hükümet ve AK Parti'den öğrenci eylemine yönelik suçlayıcı açıklamalar gelirken, bu sabah saatlerinde öğrenci evlerine polis baskınları yapıldığı belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, üniversite önündeki basın açıklaması ve protestolar sırasında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" gerekçesiyle 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Polis açıklamasında, 13 ilçede 24 adrese baskın yapıldığı ve 16 kişi gözaltına alındığı belirtildi.
GÖZALTINA ALINANLAR
Sabah baskınlarında gözaltına alınan 17 kişinin Ferhat Ergen, Ulaş Bedri Çelik, Azad Aksoy, Ferhat Can, Taylan Karatepe, Harun Reşit, Cihan Çiçek, Şiran Delepalta, Burak Çetiner, Arda Yüksel, Doğukan Gürbey, Roni Gören, Denizhan Eren, Kudret Çetinkaya, Tuana Oğuz, Ahmet Furkan Polatkan, Yunus Özcan olduğu öğrenildi.
'SABAH 5.30'DA POLİS GELDİ'
CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, gözaltına alınan öğrencilerden Ulaş Çelik'in babası Aziz Çelik'in kendisini aradığını belirterek, "Sabah 05.30'da polis geldi. Oğlum gözaltına alındı. 53 yıldır aynı adreste oturuyoruz. Ulaş'a telefon etseler gider ifade verirdi. Daha önce de yargılandı ve beraat etti. Aile olarak koronadan yeni çıktık" dediğini aktardı.
Baba Arslan Çelik, aile COVİD tedavisi gördüğü için oğlunun birkaç gündür eve gelmediğini, Ulaş Çelik'in ise arkadaşının evinden gözaltına alındığını söyledi. Çelik, "Polis adresimiz sabit olduğu için sabah 05.30'da evimize geldi. Oğlum evde yoktu. Yanlış anlaşılmasın" dedi.
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 5, 2021
Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre ise Kolektif üyesi 4 öğrenci de gözaltına alınanlar arasında.
BUGÜN GÖZALTINA TUTULACAKLAR
Avukatların verdiği bilgiye göre öğrenciler bugün gözaltında tutulacak. Öğrencilerin ifadelerinin yarın alınması bekleniyor.
Boğaziçi'nde kayyumu protesto eden üniversiteliler sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı.
— Öğrenci Kolektifleri (@kolektifler) January 5, 2021
4'ü Öğrenci Kolektifleri'nden çok sayıda üniversiteli gözaltında.
Polisin elinde uzun bir liste olduğu tahmin ediliyor.#KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz#BoğaziçiÜniversitesi pic.twitter.com/oCl0Pe8FTV
İSTANBUL VALİLİĞİ: VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
İstanbul Valiliği'nin açıklamasında, 2'si Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 17 kişinin gözaltına alındığı, 11 kişinin arandığı belirtildi. Açıklamada, "Gösteriler sırasında polisimize yönelik asla kabul edilemez itham ve davranışlar karşısında, polisimize destek veren bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
12 EYLÜL'DEN SONRA KURUM DIŞINDAN ATANAN İLK REKTÖR
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı çıkıyor. Bulu'nun 12 Eylül askeri darbesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne kurum dışından atanan ilk rektör olduğunu belirten öğretim üyeleri ve öğrenciler, akademik yöneticilerin seçimle belirlenmesi çağrısı yapıyor.
SON 5 YILDIR SEÇİM RAFA KALKTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2016 yılından bu yana rektörleri, üniversitede seçim yapılmadan atıyor. 2016 yılındaki çıkartılan KHK ile rektörlük seçimi kaldırılmış ve şu sistem getirilmişti: “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır."
(HABER MERKEZİ)