Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği tahliyesine mahkeme 'dur' dedi
Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği, sabah saatlerinden beri polis baskınıyla tahliye edilmesine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi.
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının okullarıyla bağının kopmaması ve üniversiteye katkısının devam etmesi amacıyla 4 bin 144 mezunun 1.5 milyon dolarlık bağışıyla inşa ettiği Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği, Sarıyer Kaymakamlığı'nın kararıyla tahliye ediliyor. Polis eşliğinde yapılan tahliye sırasında okula girmek isteyen derneğin yönetim kurulu ise kapıdan içeri alınmadı.
Karara itiraz eden mezunlar ve derneğin yönetim kurulu tahliyenin gerçekleştiği sırada okula girmek istedi ancak polis ve güvenlik görevlileri içeri girişleri engelledi. Rektörlüğün kampüsleri ziyarete kapattığı görüldü.
Polis ve güvenlik görevlileri ile tartışan yönetim kurulu üyeleri duruma tepki göstererek "Evin sahibi evde olmadan evi tahliye edemezsiniz" diyerek kararın uygulanmasının yanlış olduğunu ifade etti.
Üyeler, "Bu eziyet tarihe kara bir lekedir" ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün, 7 Ocak 2023 tarihli e-postasında “Üniversitemizin Eğitim ve Yaşam Alanları Gelişmeye Devam Ediyor” başlığıyla BÜMED sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından dernek yönetimi hukuki sürece başvurdu. Ancak BÜMED Yönetim Kurulu Kaymakamlığın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurmuştu.
Dernek yönetimi, kaymakamlığın ilettiği yazıda tesislerin 30 Ocak Pazartesi günü saat 08.30’a kadar boş olarak teslim edilmesini tebliğ ettiğini, karara uyulmaması durumunda tahliyenin cebren yapılacağını bildirdiğini açıklamıştı.
'YAN YANA DURMAYA DEVAM EDELİM'
BÜMED Yönetim Kurulu, tahliye anına şahitlik etmek için BÜMED sosyal tesislerinde olacağını belirterek tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını destek vermeye çağırdı:
“BÜMED olarak temel hukuk ilkelerine olan inancımızı koruyor, hukuki süreci titizlikle takip etmeye devam ediyoruz. Hiç kuşkumuz yok ki, üniversitemizin ve derneğimizin üzerine çöken bu kara bulut bir gün dağılacaktır. Yeter ki Boğaziçi camiası olarak bizler, üniversitemizin temel değerlerini ve Boğaziçi ruhunu ısrar ve inatla savunmaya ve yan yana durmaya devam edelim. Biz BÜMED Yönetim Kurulu olarak, 30 Ocak Pazartesi günü saat 08.00'de okulumuzun tarihinde kara bir leke olarak yer alacak bu anda mezunlarımızı temsil etmek üzere BÜMED tesislerinde olacağız. Bu tarihi ana tanıklık ederken yan yana olmanın önemini vurguluyor, hepinizin desteğini bekliyoruz"
'BOĞAZİÇİ TARİHİNDE KARA BİR LEKE'
Sosyal tesislerle ilgili karara itiraz etmelerinin en temel sebebinin, mezunların üniversiteye yaptığı yaşamsal katkı olduğunu belirten BÜMED Yönetim Kurulu; bu kararla beraber Boğaziçi Üniversitesi'nin kurum hafızasına ve kültürüne yönelik yapılan saldırılara birinin daha eklendiğinin altını çizdi. Dernek yönetimi, 30 yıldır kampüste bulunan sosyal tesislerle mezunların bir ayaklarının hep üniversitede olmasını sağlamış; yıllarca akademisyen, öğrenci ve mezunların buluşma noktası olmuş tesislerin “akademisyen ve öğrencilere yaşam alanı” açma gayesiyle alınmasının Boğaziçi tarihinde “kara bir leke” olarak kalacağını belirtti.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ
Sarıyer Kaymakamlığı'nın BÜMED tarafından karşılanana tesislerin tahliyesinin cebren başlamasının ardından Sarıyer Kaymakamlığı'ma karşı açılan davada, İstanbul 9. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.
Kararda dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi.
Kararda şöyle denildi:
"Davanın durumuna ve olayın niteliğine göre; dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilecek nitelikte olması nedeniyle:
-Davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve ara kararına yanıt verme süreleri geçtikten sonra yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına,
-2577 sayılı İdari Yargılama Usülü Kanunu'nun 20. ve 27 maddesi uyarınca savunma ve ara karara cevap verme süresinin (30) gün olarak belirlenmesine,
-Ara kararı gereğinin yerine getirilmesinin zorunlu olduğununu ve ara kararı gereğinin belirlenen sürede yerine getirilmemesi halinde yargılamanını gecikmesine sebebiyet verenler hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulabileceğinin anılan idarelere hatırlatılmasına, 30-01-2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."
10 BİN MEZUNUN İMZASI TOPLANMIŞTI
Tesislerin kira sözleşmesinin yenilenmemesinin ardından BÜMED, hem yürütmenin durdurulması talebiyle hukuki sürece başvurmuş; hem de Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına açık bir imza kampanyası başlatmıştı. Bir haftada 10.000'e yakın mezun “MEZUNLAR yuvasından, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nden Çıkartılamaz” isimli kampanyaya imza atarak derneğin faaliyetlerinin kampüs içinde gerçekleşmesini istediğini belirtmiş ve üniversite yönetiminin aldığı karardan vazgeçmesini talep etmişti. 10.000'e yakın mezunun imzası 20 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne teslim edilmesine rağmen Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü konuya dair hiçbir açıklamada bulunmadı. (HABER MERKEZİ)