Boğaziçili akademisyenlerden baro ziyareti: Davalarımıza destek verin
Akademisyenler, Barolar Birliği'ni ziyaret etti, 3 konuda destek istedi: Akademisyenlerin davalarına katılım, yeni bir YÖK Kanunu taslağı, plansız açılan hukuk fakültesinin iptali davası...
ANKARA - Boğaziçi Üniversitesi'nde Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu'nun görevden alınıp yerine Naci İnci'nin atanmasından sonra da devam ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve mezunları, mücadelenin 416’ıncı gününde yürüttükleri hukuk mücadelesi kapsamında Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) ziyaret etti. TBB Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen akademisyenler, Boğaziçi’nde gerçekleşen hukuksuz uygulamalara karşı başlatılan yargı mücadelesi ile haklarında açılan soruşturmalar hakkında bilgi verdi, destek talep etti.
SÜRECİ ANLATTILAR
Boğaziçi akademisyenleri adına görüşmeye katılan Prof. Dr. Lale Akarun, Prof. Dr. Mine Eder, Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Prof.Dr. Ünal Zenginobuz, Doç. Dr. Ahmet Ersoy ve Doç.Dr. Özgün Konca ile mezunları temsilen Bülent Üner ve akademisyenlerin avukatı Fırat Kuyurtar, ziyaret sonrası basın açıklaması yaptı.
Türkiye Barolar Birliği yönetimine, Boğaziçi Üniversitesi’nde bir yılı aşkın süredir devam eden hukuksuzlar hakkında bilgi verdiklerine dikkat çeken akademisyenler, üç temel noktada da TBB’den destek talep ettiklerini açıkladı.
Akademisyenler talep edilen destekleri ise şu şekilde açıkladı:
İDARİ VE BİLİMSEL ÖZERKLİK İÇİN AÇILAN DAVALARA DESTEK: Üniversiteler, Anayasa madde 130, madde 131 ile 2547 Sayılı Kanun’da tanımlandığı ve tasarlandığı şekli ile idari ve bilimsel özerkliğe sahip kamu tüzel kişileridir. Boğaziçi Üniversitesi 2021 yılı başından bu yana, siyasal iktidarın etkin desteği, YÖK’ün kolaylaştırıcı kararları ve atanmış yönetimin suç işleme pahasına gerçekleştirdiği hukuksuz işlemlerle, her geçen gün telafisi imkansız darbeler almaktadır. Mahkemelerin, özellikle de idari yargının etkili bir hukuki sığınak olmaktan çıktığı da izahtan varestedir. Bu bağlamda TBB’den, yüksek kamusal yararı bulunan, ülke çapında bütün yükseköğretim teşkilatını ilgilendirir nitelikte olduğu kanaati ile açılan, idari ve bilimsel özerkliğin muhafazasını amaçlayan davalarımıza, davalara müdahillik yolu ile destek verilmesi talep edilmektedir.
ALTYAPISIZ KURULAN HUKUK FAKÜLTESİ DAVASINA TBB MÜDAHİL OLMALI: TBB’nin Avukatlık Kanunu madde 110’da tanımlanan görev ve sorumlulukları gereği Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin Senato kararı aranmaksızın, plansız - programsız ve kadrolaşma temelli, keyfi kuruluş işlemine karşı açılan iptal davamıza müdahil olmasını, vb. şekilde kurulan hukuk fakültelerinin kuruluş işlemlerine karşı davacı olmasını talep etmekteyiz.
YENİ BİR YÖK KANUNU HAZIRLANMASINDA TBB ÖNCÜ OLMALI: Yükseköğretim alanında kişiye özel ilanlar yolu ile kadrolaşmalar, vekaleten atama usullerinin kötüye kullanımı yoluyla üniversite organlarının işlevsiz ve anlamsız kılınması, siyasal soruşturmalarla öğretim elemanları başta olmak üzere tüm yükseköğretim teşkilatına hakim olan hukuksuzluklar, plansız, programsız açılan üniversiteler, fakülteler ve diğer birimler yolu ile kalitenin düşürülmesi, özgür, özerk bilim üretiminin git gide imkansız hale getirilmesi ve bunun tüm toplum üzerinde olası etkileri öngörülebilir niteliktedir. Yükseköğretim mevzuatının memleket ihtiyaçlarına uygun yürütülmesi bağlamında, uygulamaların takibi ve gerektiğinde hukuksuzluklara karşı destek verilmesi hususunun değerlendirilmesi, mevzuatın geliştirilmesi ve yayınlarda bulunup, yasa tasarılarında bulunulması için TBB bünyesinde Yükseköğretim Komisyonu kurulması talep edilmektedir. (DUVAR)