Boğaziçililer statüsü değişen araziler için dilekçe verdi: Keyfi müdahalelere izin vermeyeceğiz

Boğaziçi Üniversitesi Mezunları, üniversite arazilerinin statüsünün değiştirilerek yapılaşmaya açılmasıyla ilgili İstanbul Valiliği'ne dilekçe verdi.

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Mezunları
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 27 Ağustos 2021 tarihli onayıyla İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi, Hacıosman Bayırı ve yakın çevrelerinin doğal SİT alanı statüsünün, 07.09.2021 tarihli ve 31591 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak değiştirilmesiyle ilgili İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren Boğaziçi Üniversitesi Mezunları, dilekçe örneğiyle birlikte bir basın açıklaması yayınladı.

'ARAZİLER BOĞAZİÇİ KANUNU'NA TABİ'

Yeni düzenlemeyle, koruma altındaki alanlarda yapılaşmanın yolunun açıldığı belirtilen açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi’nin planlara dahil edilen arazileri 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na tabidir. Bu kanunun 3. Maddesinde, 'Boğaziçi Alanında yer alan kültürel ve tarihi değerler ve doğal güzellikler muhafaza edilir ve doğal yapı korunur' denilmektedir. Söz konusu alan 158 senedir kampüs alanı niteliğinde olup, içinde pek çok tescilli tarihi yapı barındırmaktadır. Bu alanın, kampüs alanı olarak içindeki tarihi ve kültürel değerler ile birlikte muhafazasında yüksek kamu yararı vardır.

'BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NE YÖNELİK KEYFİ MÜDAHALELERE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Üniversite bünyesinde kurulan Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu'nun da eleştirildiği basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Boğaziçi Üniversitesi’nin ikinci kayyum rektörü Prof. Dr. Naci İnci de 2 Ekim 2021 tarihli belgeyle Boğaziçi Üniversitesi'nin tüm taşınmazları ile ilgili her türlü kararı vermek üzere ‘Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu’ kurulduğunu duyurdu. Bu komisyon üniversite bileşenlerine danışılmadan antidemokratik bir şekilde kurulmuştur. Senato kararı olmaksızın oluşturulan komisyonda, Kayyum Rektör Naci İnci, rektör yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu ve Fazıl Önder Sönmez ve hukuksuzca atandığı mahkeme kararıyla belgelenen Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Nedim Malkoç bulunuyor. 

Anılan yetkilerle donatılmış hukuksuz bir komisyonun kurulmuş olması ile yapılmak istenen koruma statüsü değişikliği bir arada düşünüldüğünde, durumun son derece endişe verici gelişmelere gebe olduğu açıktır. Üniversite’nin ve Boğaz yakasının kamusal arazileri, tarihsel ve doğal değerleri ticarileştirilerek tahribata açılabilecektir. Üniversite statüsü gereği koruna gelmiş bu tarihi ve doğal alanlar kesinlikle yeni yapılaşmaya açılmamalıdır. 

Boğaziçi Üniversitesi mezunları ve müştereklerimizi korumak isteyen yurttaşlar olarak buradan sesleniyoruz: Boğaziçi Üniversitesi doğası ve tarihsel yapıları ile kentin ortak ve simgeleşmiş bir değeridir. Kurumsal özerklik, akademik özgürlük ve demokratik üniversite mücadelesinden vaz geçmeyeceğimiz gibi Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik antidemokratik ve keyfi müdahalelere de izin vermeyeceğiz.

Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!" (HABER MERKEZİ)