Boğaziçililer'den İsmail Boz'a tepki: Utanılması gereken bir karar

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Boz’un, kimya bölümüne baskı yapıp, kendi adına ders açılmasını sağladığı iddialarına Boğaziçililer tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun ardından rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci’ye yönelik protestolar 636 gündür devam ediyor. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde atama krizleri ve devamındaki uygulamalara tepkiler sürüyor.

İddiaya göre, kadrosu İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde olduğu halde Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ne dekan olarak atanan İsmail Boz kendisine ders açtırdı. Dekan Boz’un kendisine iki ayrı ders açılması için kimya bölümüne başvurduğu ve kimya bölümünün de bu derslerden birisini kabul ettiği iddia edildi. Prof. Dr. İsmail Boz’un kendisi için açtırdığı lisansüstü dersi ise sadece 1 öğrencinin aldığı öne sürüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Mezunları kararı "utanılması gereken bir karar" olarak nitelendirdi.

Yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

“Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademik özgürlük ve özerkliği yok sayarak, seçilmiş dekanımız Özlem Berk’in yerine atanan kayyım dekan İsmail Boz’a 'bölüm kararı' ile ders açmıştır.

Öğretim üyeleri üniversitemizin tüm ilkelerini yok sayan bir yönetim ile iş birliği yapmayı kabul etmeyip demokratik iradeyi sahiplenmişken, seçilmiş dekanımız mesnetsiz gerekçelerle ve hukuka aykırı olarak görevden alınmışken ve konu yargıya intikal etmişken, yürütmeyi durdurma ve iptal davalarını beklemeden, aynı derecede hukuksuz ve kadrolaşma amaçlı olarak atanan İsmail Boz’a Kimya Bölümü kararı ile ders açılmasını kabul etmiyoruz, utanılacak bir karara onay verenleri kınıyoruz.”

Kınama mesajı, Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar Twitter hesabından da duyuruldu.

‘KADROLAŞMADA YENİ AŞAMAYA GEÇİLDİ’

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Zeynep Kadirbeyoğlu ise Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, Boğaziçi’ne dışarıdan atanan dekanların ders vermelerinin diğer bölümlerde kabul edilmediğini vurguladı. Kadirbeyoğlu’na göre, Boz’a ders açılması bir süreden beri dışarıdan atamalarla ve bu atamalara öğretim üyelerinin direnmesiyle gündemde olan Boğaziçi Üniversitesindeki kadrolaşma çabalarında yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor.

Kadirbeyoğlu, “Boğaziçi’ne dışarıdan atanan dekanların ders vermeleri diğer bölümlerde kabul edilmiyor. Fakat Kimya Bölümü bunun aksine bir tutum aldı. Fen Edebiyat Fakültesi dekanı olan İsmail Boz’un talebiyle kendisine Kimya Bölümünde yüksek lisans dersi açmasına onay verildiği bilgisi Üniversitede 27 Eylül’de yapılan ‘resmi olmayan’ Akademik Genel Kurul’da da paylaşıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ders programlarının hazırlanmasında bölüm kurulu kararları esastır. Bu şekilde tepeden inme talepler uygunsuz. Ayrıca idari bir pozisyon olan fakülte dekanlığının idari gücünü kullanarak dekanların kendi akademik kariyerlerini ilerletmeye çalışmaları da dikkat çekici’’ dedi.

Ne Olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün önerisi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Eğitim, Fen Edebiyat ile İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine üniversite dışından dekan ataması yapılmıştı. Bu atamayla kadrosu İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde olan İsmail Boz, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde dekan olarak görevlendirilmişti. Bu görevlendirme Boz’un kendi branşının bağlı olduğu Mühendislik Fakültesi yerine Fen Edebiyat Fakültesi’nde olması Boğaziçi akademisyenleri tarafından sorgulanmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ise halen seçtiği dekan atanmadığı için Rektör Yardımcısı da olan Fazıl Önder Sönmez tarafından vekâleten idare ediliyor.