Bolu İdare Mahkemesi'nden mülteciler için emsal karar

Bolu Belediyesi’nin mültecilere yönelik yönelik ayrımcılık içeren su ve nikah tarifelerinin iptali için açılan dava sonuçlandı. Mahkeme 'emsal' olabilecek 'yürütmeyi durdurma' kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

Ahin Aslan

BOLU - Bolu Belediyesi tarafından mültecilerin su ücretlerinin dolar kuru üzerinden belirlenmesi ve nikah ücretlerinin 100 bin TL yönünde ayrımcı bir karar alındı. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin ırkçı kararların iptali için Bolu İdare Mahkemesi’ne açmış olduğu davada yeni bir karar verildi. Mahkeme, ulusal ve uluslararası mevzuatlara atıfta bulunarak yürütmeyi durdurma kararı aldı ve belediyelerin mültecilere yönelik ayrımcı kararlar almasının önünü kesti.

'HİÇBİR BELEDİYE, AYRIMCI POLİTİKALAR GÜDEMEYECEK'

Mahkemenin verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararı’ hakkında açıklamalarda bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Abdullah Resul Demir, 8 sayfalık bir karar metni yazıldığını ve bundan sonra hiçbir belediyenin ayrımcılık politikaları güdemeyeceğini belirtti.

'ULUSAL VE ULUSLARARASI KANUNLARA ATIF YAPILMIŞ'

Geçen günlerde Bolu İdare Mahkemesi tarafından verilen ikinci yürütmeyi durdurma kararının avukatlar için emsal karar niteliği taşıdığını kaydeden Demir, “Ancak bu kararın özelliği şu: Mahkeme yürütmenin durdurması ile ilgili 8 sayfalık bir karar yazmış ve bu kararda ulusal ve uluslararası kanunlara atıf yapılmış. Ciddi bir şekilde gerekçelendirilmiş. Bu karar artık fazlasıyla önemli hale gelmiştir. Hakimler bu kararla, bundan sonra hiçbir belediyenin ayrımcı politikalar güdemeyeceğinin altını çizmiştir. Bu tür benzeri durumlarda kullanılabilecek bir emsal karardır” dedi.

'SURİYE’DE İNSANİ KOŞULLAR MEVCUT DEĞİL'

İnsani yaşam koşulları oluşmadan, hukuku çiğneyerek ‘Suriyeliler dönsün’ diyenlere karşı mücadelenin sürdürüleceğini vurgulayan Demir, “Evet, bir gün Suriyeliler gidecek ama şimdi değil. Suriye’de savaşın halen devam ettiği insani koşulların halen mevcut olmadığını görüyoruz. Dolayısı ile bizler usulünce şartlar yerine gelmeksizin doğrudan hukuku da çiğneyerek ‘Suriyeliler evine dönsün’ ve bunun için ‘elimden gelen her şeyi yaparım’ diyenlerin hepsinin karşısındayız” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, mültecilere suyun dolar kuru üzerinden verilmesi ve nikah ücretlerinin ise 100 bin TL olması kararını kasım ayı ikinci oturumunda belediye meclis gündemine getirdi. Özcan'ın önerisi, AKP ve MHP'li meclis üyelerinin ret, 2 CHP'li meclis üyesinin çekimser oy kullanmasına karşın oyçokluğuyla kabul edildi.

Oyçokluğu ile kabul edilen kararın ardından İçişleri Bakanlığı, Bolu Belediye Meclisi'nin yabancılara uygulanacak nikah ve su ücretlerine yönelik kararına ilişkin soruşturma başlattı. Avukat Abdurrahim Çakır, Muhammed Emin Başbük ve Sümeyye Gökçe, Bolu İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Özcan hakkında "görevi kötüye kullanma" ile "nefret ve ayrımcılık" suçlarından soruşturma başlattı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan davada Bolu İdare Mahkemesi her iki konunun da yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. (DUVAR)