Bolu’da inşaat çöktü, firma belediyeyi suçladı

Bolu’da yapımı devam eden Yöresel Ürünler Pazarı’nın bir bölümü yıkıldı. Yüklenici firma, çökmenin tasarım hatasından kaynaklandığını, daha önce konuyla ilgili belediyeyi uyardıklarını öne sürdü.

Bolu'da Yöresel Ürünler Pazarı’nın bir bölümü yıkıldı.
Google Haberlere Abone ol

Ahin Aslan

BOLU - Bolu’nun Kılıçarslan Mahallesi'nde yaklaşık bir sene önce temeli atılan Yöresel Ürünler Pazarı inşaatının bir bölümünde çökme meydana geldi. 13 Mayıs’ta gerçekleşen olayda inşaatta bulunan 10 işçi yara almadan kurtulurken, inşaatın bir bölümü kullanılamaz hale geldi. Yüklenici firma yetkilisi, çökmenin tasarım hatasından kaynaklı olduğunu söyledi.

‘MAHKEMEDEN TESPİT YAPTIRACAĞIM’

İnşaatın çöken bölümünde oluşan zararın ve çökme sebebinin belirlenmesi için bilirkişi tarafından inceleme yapılacak. Yüklenici firma yetkilisi Nadir Gürkan Yetkin, ters kirişlerin atıldığı sırada kolonların döşemeyi deldiğini belirtti. Yetkin, “Çökme başladığında beton vardı zaten. Buradaki kirişleri atıyorduk. Sesler gelince işçileri uyardık ve inşaat alanından çıktık. Beş dakika sonra birden bire kolonlar döşemeyi deldi. Bizden kaynaklı bir sorun yok, tasarım hatasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Zaten bununla ilgili mahkemeden tespit yaptıracağım” dedi.

Yüklenici firma yetkilisi Nadir Gürkan Yetkin, çökmenin tasarım hatasından kaynaklandığını söyledi.

‘GEREKLİ UYARILARIMI YAPMIŞTIM’

Yetkin, projeyi aldıktan sonra tasarımsal hataları belediyeye dilekçe ile bildirdiğini ancak belediyenin kendisine projeye uyması konusunda ısrarcı davrandığını söyledi. Yetkin bu nedenle tek başına sorumluluk kabul etmediğini belirterek, “Buradaki tasarımsal hatalar yüzünden projeye daha başlamadan belediyeye dilekçe vermiştim. Burada bir sıkıntı olduğunu ve incelenmesi gerektiğini söylemiştim. Buradan kaynaklı bir sorun olursa da sorumluluk almayacağımı belirtmiştim. Onlar da projeye uymam gerektiğini söyledi. Ben de bu şekilde devam ettim. Gerekli uyarılarımı yapmıştım. Burada bir hata varsa tasarımcı arkadaş hukuk önünde hesabını verir” diye konuştu.

‘5 BUÇUK MİLYON LİRA CİVARINDA ZARARIM VAR’

Çökme nedeniyle 5 buçuk milyon lira zarara uğradığını ifade eten Yetkin, “Yaklaşık bir senedir inşaatı sürdürüyoruz. Önümüzdeki üç aylık süreç içinde tamamlamayı düşünüyorduk. Kendi açımdan bir mahkeme tespiti yaptıracağım. Bizim ihale bedelimiz 9 milyon 477 bin lira. Tabi anormal fiyat artışları, kararnamelerden dolayı çıkan fiyat farkları var ama burada bizim zararımız çok büyük. Şu anda yaptığım hak edişin iki katı kadar buraya para harcadım. Bu benim zararım. Sadece bu projeden 5 buçuk milyon lira civarında zararım var” dedi.

Yetkin’in iddialarına karşılık Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk ise, “Mühendis arkadaşlar kontrollerini yapıyor. Projedeki gerekli düzeltmeler yapılarak ruhsat verildi. Dilekçe verilip verilmediğine dair herhangi bir bilgim yok” ifadelerini kullandı.