Borsa canınızı yakabilir!
Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısındaki hızlı yükseliş devam ediyor. Süreç içerisinde yaşanacak kar realizasyonlarıyla özellikle bireysel yatırımcının canı çok yanabilir.
BÖYLE DAHA ÇOK REVİZYON OLUR
Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanlardan oluşan 41 kişinin beklentilerini yansıtan ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, eylül ayı sonuçları açıklandı. TCMB’nin yaptığı ankete göre, cari yıl sonunda enflasyonun yüzde 67.1 oranında gerçekleşmesi, cari açığın 44.3 milyar dolar, büyümenin yüzde 3.9 ve dolar kurunun 30.1 TL olması bekleniyor. Ankete katılanların, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini, ocak ayında yüzde 32.4 iken temmuz ayına kadar yüzde 43.8’e yükselmişti. TCMB’nin 2023 yılının üçüncü enflasyon raporu toplantısında enflasyon beklentisini yüzde 58’e çıkarmasının ardından, piyasa katılımcılarının ağustos ayında yapılan ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 59.5 olmuştu. Eylül ayında ise beklentiyi yükselten Orta Vadeli Program oldu. Bu beklentilerin yıl içinde değişeceği kesin. Özellikle enflasyon beklentilerinde ciddi artışlar beklenmeli.
SONBAHARDA ENFLASYON NE OLUR?
Temmuz ve ağustos aylarında, TÜİK’in daha gerçeğe yakın enflasyon oranları açıklamasıyla birlikte, artık hayal aleminden çıktık. Son iki aylık enflasyon oranlarının sırasıyla 9.41 ve 9.09 gelmesinin ardından, şimdi hemen herkesin hemfikir olduğu konu, sonbaharda enflasyon artışının daha da yükseleceği... Sadece son iki aylık gerçeğe yakın enflasyon oranlarının bile yıllık TÜFE’yi 20 puan artırdığı dikkate alınırsa, yıllık enflasyonun tüm beklentileri aşacağını tahmin etmek hiç de güç değil. Belki de yapılması gereken, bir kerede bu yılın ilk yarısındaki makyajlanmış oranların dikkate alınarak yeni bir hesaplamayla, TCMB’nin revizyona gitmesi.
TEK İYİ HABER ÜFE’NİN TÜFE’YE ORANINDA
Enflasyona ilişkin tek olumlu veri, ÜFE’nin, artık TÜFE’nin gerisinde seyir izliyor olması... 2020 yılının ortasından itibaren ÜFE ile TÜFE arasındaki makas açılmıştı. Bu da TÜFE’nin kalıcı olarak yükselişini artan oranlarda sürdüreceğinin bir göstergesiydi. 2022’nin ikinci yarısından 2023’ün ilk çeyreğine kadar ÜFE, TÜFE’den yüksek seyrettikten sonra, artık aradaki makas kapandı ve şu anda TÜFE yüzde 58.9 oranındayken, ÜFE yüzde 49.4. Tabii bu oranların TÜİK rakamlarına göre olduğunu ve yılın ilk yarısında oldukça makyajlandığını hatırlatalım. Yine de, bu eğilimin, orta vadede enflasyon artışında bir düşüşün habercisi olma ihtimali var.
KKM’DEN ÇIKIŞLAR BEKLENTİNİN GERİSİNDE
Kur korumalı mevduatlarda (KKM) son dönemde yapılan düzenlemeler beklentinin altında olsa da etkisini gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 8 Eylül haftasında kur korumalı mevduatlarda 15.7 milyar TL’lik düşüş izlendi. Bu düşüşle birlikte, KKM’nin hacmi 3.33 trilyon TL’ye (124.3 milyar dolar) geriledi. KKM’de gerileme üçüncü haftasına girmiş oldu. Temmuz ayında KKM’ye zorunlu karşılık getiren ekonomi yönetimi, altı aya kadar vadeli KKM’lerde zorunlu karşılık oranlarını yükseltme kararı almıştı. Şimdi de TCMB, KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık kısa vadelerde artırdı. Buna göre altı aya kadar vadeli hesaplar için zorunlu karşılık yüzde 25 olarak belirlendi. Bir yıla kadar, bir yıl ve daha uzun vadeli KKM hesapları için ise zorunlu karşılık yüzde 5 oldu. Tüm bu kararların sebebi, KKM’den çıkışın istenilen düzeyin çok altında kalmış olması.