Borsa tepetaklak olursa…
IMF, dolar/TL kurunda son dönemde olduğu gibi ciddi bir yükseliş beklentisi içinde… En can sıkıcı rakam ise IMF’in 2024 tahmininin OVP beklentisinin de gerisinde kalması…
500 BAZ PUAN DAHA, AMA YETERLİ DEĞİL
Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısının ardından TCMB politika faizini 500 baz puan daha artırdı ve faiz yüzde 35 oldu. Gelişmeler gösteriyor ki, yıl sonuna kadar politika faizi yüzde 50 civarına kadar çıkmadığı takdirde, ekonomide soğuma ve finansal istikrarı sağlamak pek mümkün olmayacak. Peki bu faiz oranlarıyla reel sektörün yara almadan ayakta kalması nasıl mümkün olacak? İşte ekonomi yönetiminin yanıtlaması gereken en temel soru bu! ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ ekonomiyi öyle bir bunalımın içine soktu ki, bu beladan nasıl kurtulacağımıza ilişkin kimsede net bir yanıt yok!
YENİ MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER NE GETİRECEK?
Mevduat faizlerinde son günlerde yaşanan düşüşe tepki olarak PPK metninde, ‘TL mevduatının payını artırmak üzere bankalara yönelik dönüşüm hedefleri’ doğrultusunda mevduat faizlerinde bir artış beklenmeli… Kredilerdeki mevduat yükümlülüklerinin kaldırılması da, kredi hacmini artıracak bir gelişme olacak. Bu adım, piyasadaki nakit sıkışıklığının çözülmesine yönelik bir adım olarak da görülebilir. Ancak bu gelişmenin olumsuz etkilerinin de olacağını belirtmek gerek. Söz gelimi devlet tahvillerine olan talebin azalması gibi! Bu Hazine’nin borçlanma maliyetini de artıracak bir gelişme olur. Bankalar açısından ise ellerindeki sabit faizli devlet tahvili stokunun değerlemesini olumsuz etkiler.
BİR DEMEÇLE BORSA TEPETAKLAK OLUYORSA…
Türkiye’de borsa faaliyete geçtiğinden bu yana, hep bir ‘derinlik’ meselesiyle karşı karşıya kaldı. Uzun vadeli pozisyon almak Türkiye’de bireysel yatırımcı açısından hala uzak bir hayal. Daha çok hızlı ve yüksek kazanç saikiyle hareket eden bireysel yatırımcı, her zaman manipülasyon ve spekülasyonlara karşı korumasız. Bu arada ‘borsa uzmanları’nın yanıltıcı yorumlarıyla da kayıplar yaşayabiliyor. Bir tek demeçle yüzde 7’nin üzerinde düşüş yaşayan bir borsanın ne kadar sağlıklı olduğunu ciddi ciddi tartışmak gerek! İsrail-Filistin savaşı sürdüğü müddetçe, borsanın riskli olduğunu belirtelim. Bu düşüşe hazırlıksız yakalananlar eğer dayanabiliyorlarsa satmak yerine beklemeyi tercih etmeli.
SAVAŞ SONA ERMEDİKÇE ALTINDA KALMAK EN MAKULÜ
Ons altındaki artış trendi savaşa paralel olarak inişli çıkışlı olsa da devam ediyor. Gram altında da Hamas’ın baskınından bu yana ciddi bir artış kaydedildi. Cuma günü gram altın 1.817 TL’den işlem görüyordu. Kara harekatının olmaması ve İsrail’in hava operasyonlarının sürmesi durumunda, altına hücum bir ölçüde yavaşlayabilir. Bunun dışındaki her senaryoda, yani kara harekatı ve savaşın bölgeye yayılması durumunda, altında ciddi artışlar gözlemleneceğini belirtmekte yarar var. Peki bu seviyeden altına yatırım yapılmalı mı? Bu biraz da dış politikayı ve Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından izleyerek verilecek bir karar…