Borsada testere piyasası: Yatırımcılar ne yapmalı?
Borsa testere piyasasına giriş yaptı. Endeks, geçen yılın ikinci yarısında yaşanan 7.400-8.400 bant hareketine benzer bir şekilde, bu kez 8.700-9400 arasında dalgalanıyor.
DUVAR - Geçtiğimiz yılın son günlerinde başlayan 9 haftalık, 2.200 puanlık ralli sona erdi ve borsa testere piyasasına giriş yaptı. Endeks, geçen yılın ikinci yarısında yaşanan 7.400-8.400 bant hareketine benzer bir şekilde, bu kez 8.700-9.400 arasında dalgalanıyor. Yüksek enflasyonun ciroları, kârı ve dolayısıyla piyasa değerlerini desteklemesine rağmen borsa yükselişine devam edemiyor.
Ekonomim'den Serap Sürmeli'nin haberine göre, testere piyasasında adından da anlaşılabileceği gibi, testere gibi dişliler çizerek ilerleyen grafikte, alıcılar alma, satıcılar da satma konusunda tereddütte kalırlar. Kâr döngüleri azalır, hacimler olabildiğince düşer, tüccarlar bu dönemlerde (kısa vadeli olanlar hariç) işlem yapmak istemezler. Testere piyasasından sonraki dönemin nasıl olacağını ise, fiyatın kırıldığı yön ve hacim belirler. Alıcı ve satıcının savaş içerisinde olduğu bu piyasada, fiyatlar bir bant içinde aşağı ve yukarı dalgalanır. Bu yatay süreçten boğalar daha güçlü çıkarsa yükseliş, ayılar daha güçlü çıkarsa düşüş başlar.
Bu piyasada kazanç yakalamak için en basit tabirle destekten al, dirençten sat yöntemi uygulanır. Burada belki de en önemli konu, hisse senedinin yatay trend kanalını doğru çizmekle ilgili. Yatay trend kanalından emin olduğunuzda, dirence dokunduğunda aşağı, desteğe geldiğinde yukarı hareket beklenir. Fiyat oynaklığının yüksek olduğu bu piyasa, risk iştahı yüksek kısa vadeli yatırımcılar için bir fırsattır.
Öte yandan testere piyasası genellikle holdingler, bankalar gibi güçlü bilançolara sahip lokomotif hisseler için alım fırsatı yaratmasıyla tanınır. Uzun vadeli yatırımcılar düşük değerlemeleri gözetler. Uzmanlar, testere piyasasının risk yönetim stratejilerini güncellemek ve farklı varlık sınıflarında işlem yaparak, risklerini dağıtmak için fırsat olduğunun altını çiziyor. Bunun için de bazı tavsiyeleri var.