Borsanın havası söndü mü?

Seçim öncesi öne çıkan Borsa İstanbul’un rakipleri çoğaldı. Bankaların hesap kapama dönemi ve Merkez Bankası’nın politikasıyla TL mevduatın küllerinden yeniden doğmasına şahit oluyoruz.

Google Haberlere Abone ol

Borsa İstanbul endeksleri son aylarda dalgalı bir seyir izlerken dönem dönem yaşanan sert kayıplar yatırımcıları tedirgin ediyor. Jeopolitik riskler, siyasi riskler ve seçim öncesi uygulanan para politikası nedeniyle alternatifsiz görülen Borsadan yatırımcı da hafif hafif soğumuş gibi duruyor. Nitekim durmak bilmeyen halka arzlara rağmen Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 30 Eylül itibariyle 8.56 milyon olan hisse senedi yatırımcı sayısı 16 Kasım itibariyle 7.98 milyona geriledi. İki haftada yarım milyonun üzerinde yatırımcı kaybı var. Peki bu neden oluyor? Yatırımcı borsadan vaz mı geçti?

TL MEVDUAT FAİZİNDE YÜZDE 50 BEKLENİYOR

Öncelikle Türkiye’nin geleneksel yatırım aracı son dönemde yeniden popülaritesini geri kazanmaya başladı gibi görünüyor. Merkez Bankası verilerine göre 10 Kasım haftası itibariyle en çok tercih edilen 3 aya kadar vadeli TL mevduat faiz oranı yüzde 45,85 seviyesine yükseldi. Bu seçim sonrası ilk aylardaki yüzde 30 TL mevduat faizi oranı seviyelerinin 15 puan daha üzerini işaret ediyor. Merkez Bankası’nın  TL mevduatı artırmaya yönelik politikasının da katkısıyla ekonomistler aralık ayında bankaların hesap kapatma döneminin de etkisiyle TL mevduat faizi oranlarında yüzde 50’lerin aşılacağından emin. Bu risksiz getiri sağlayan TL mevduatın yeniden gözde bir yatırım aracı olma yolculuğunu destekliyor. Enflasyonda beklenen gerileme de yıllık getiri oranlarının makul seviyelere gelmesi hesaplarını yaptırıyor.

TAHVİL FAİZİ YÜKSELİYOR, CDS GERİLİYOR

İkinci olarak ise tahvil faizlerindeki yükseliş ve Türkiye’nin düşen 5 yıllık iflas risk primi CDS kanalından eurobondlara giriş de hisse senetlerindeki cazibeyi kırıyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 348 baz puan ile uzun dönemin ardından 350 baz puanın altına gerilerken bu yılbaşından bu yana 158 baz puanlık, son 1 ayda ise 65 baz puanlık düşüşe işaret ediyor. Türkiye'nin 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 40,6'ya çıktı ve yılbaşından bu yana 30.63 puan artış yaşadı. 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 32,33 ile yılbaşından bu yana 23.44 puan yükselirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 28,17 ile yılbaşından bu yana 18.34 puanlık artış gösterdi.

YILIN SONU ÇIKIŞ ZAMANI

Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senetleri ve CDS kanalından ufak ufak da olsa girişleri gözleniyor gözlenmesine ama henüz elle tutulur bir yabancı yatırımcıdan söz etmek de mümkün değil. Bu, yerli ağırlıklı Borsanın kendi yağıyla kavrulmanın da sınırına geldiği izlenimini yaratıyor. Nitekim teknik analizlerde 7800-8000 bandına sıkışan BİST100 endeksinde yeni bir hikaye -ki bu yabancı girişine işaret ediyor- olmadan zincirlerini kırmasının çok da mümkün olmadığına yer veriliyor. Ayrıca yılsonu hesap kapatma dönemleri yabancı yatırımcıların genellikle çıkış yaptığı aylar olarak da biliniyor.

Tüm bu yaşananlar Borsa İstanbul önümüzdeki aylarda onlarca halka arza ev sahipliği yapmaya hazırlansa bile yatırımcıların biraz temkinli yaklaşacağının da habercisi. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın yürüttüğü deflasyon programının başarıyla uygulanması halinde ocak ayı sonrasında Borsada ufak ufak yeni bir trende başlanabileceğini ancak aralık ayında Borsadan para çıkışın gözlenebileceğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca, önümüzdeki yıldan itibaren özellikle de seçim sonrasında ekonomi politikaları ısrarlı ve başarılı şekilde uygulanırsa yabancı yatırımcının girmesi beklentisinin yükseldiğini dile getiriyor.