Borsanın yüzde 95’i vergi öncesine döndü
Borsaya vergi tartışmasının sona ermesiyle birlikte borsadaki hisselerin yüzde 95’i vergi tartışmasının hiç yaşanmadığı gündeki fiyatlarına geri döndü.
Borsa İstanbul ay başından bu yana vergi tartışmalarının gölgesinde performans veriyor. 4 Haziran seans sonuna doğru önce Bloomberg’in borsadan kazanç vergisi olarak duyurduğu ardından 5 Haziran’da Reuters’in işlem vergisi olarak düzelttiği borsada vergi konusuna hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dahil oldu. Günlerce piyasa uzmanları tarafından tartışıldı ancak o sırada 21 Mayıs’tan bu yana düzeltme hareketi içinde olan borsa endekslerinde kayıplar hızlandı. Son olarak Bakan Şimşek dün işlem vergisinin ertelendiğini duyurdu. Peki iki haftaya mal olan vergi tartışmaları hisseleri nasıl etkiledi?
3 Haziran kapanıştan bugünkü kapanışa göre BİS100 endeksinde kayıp yüzde 0,81. Bankacılık endeksinde ise daha yüksek yüzde 3,74’lük kayıp var. Mali endeksi yüzde 3,81 düştü, holdingler endeksi ise yüzde 3,56 kayıp yaşadı. Borsada işlem gören şirketlerin aynı dönemdeki performansına baktığımızda karşımıza çıkan tablo çarpıcı. İşlem gören 561 şirket hissesinin tam tamına 533’ü bu iki haftada yaşadıkları hareket sonucunda yüzde 0 değişim yaşadı. Yani bugün işlem vergisinin ertelendiğine yönelik açıklamanın satın alınmasına rağmen bayram öncesi düşük hacim borsadaki hisselerin yüzde 95’inin fiyatlarının vergi tartışmaları öncesindeki güne döndürdü.
Bu dönemde sadece 6 hisse kayıp yaşadı, 20 hisse ise yükseliş gösterdi. En fazla kayıp 23 Mayıs’ta işlem görmeye başlayan yeni halka arz şirketlerinden Hareket’te yaşandı. Bu 10 işlem gününde Hareket hisseleri yüzde 24,37 düştü. Yine 17 Mayıs’ta işlem görmeye başlayan bir diğer yeni halka arz hissesi Koç Metalurji de yüzde 8,13 kayıp yaşadı. Selçuk Ecza Deposu da yüzde 7,78, Silverline Ankastre de yüzde 3,52 kayıp gösterdi.
En çok yükselen hisse ise aynı dönemde yüzde 11,15'lik performansıyla Avrasya Tur oldu. Halkbank yüzde 10,06, Türk Telekom yüzde 6,85, Vakıfbank ise yüzde 6,01 yükselişe imza attı. Tav Havalimanları, Coca Cola İçecek, Albaraka Türk diğer yükselen hisseler arasında yer aldı.
Vergi tartışmasının yaşandığı 10 işlem gününün sonunda borsanın neredeyse tamamı tartışmanın olmadığı dönemdeki fiyatlarına geri döndü. Piyasa uzmanları bayram sonrasında önemli gündem maddeleri bulunduğunu vergi tartışmasının da kapanmasının borsada yeni rallilere kapı açabileceği görüşünde. Bayram sonrası borsada hareketlilik yaşatabilecek ilk gündem Türkiye’nin gri listeden çıkması. Reuters’in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu ay sonunda yapılacak Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği FATF toplantısına katılmak için Singapur'a gidecek. Toplantı 28 Haziran’da. Gri listeden çıkışın borsada yükseliş habercisi olabileceği görüşünde piyasa uzmanları.
İkinci önemli gündem ise 19 Temmuz’da Moody’s’in Türkiye kredi notu değerlendirmesini açıklaması olacak. Fitch ve S&P’nin ardından Moody’s’in de Türkiye’nin kredi notunu artırması bekleniyor. Beklenen artırım öncesi özellikle beklentinin satın alınması nedeniyle daha yoğun bir hareketlilik öngören piyasa uzmanları son iki haftada hisse senedinden net satışı 1 milyar doları bulan yabancı yatırımcının geri dönüşünün de yaz aylarında gerçekleşebileceği beklentisine sahip.
Hiçbir canlının kurban edilmediği, türcülüğün yaşanmadığı bir bayram geçirmeniz dileğiyle, iyi bayramlar.