Borusan’dan atılan 37 işçi eylemde: Sendikalaşma hakkını tanıyın

Borusan Port’ta çalışan liman işçileri, Liman İş’e üye oldukları için 25/2 koduyla kovuldu. İşçiler, sendikanın hak olduğunu belirterek, yanlıştan dönülmesini talep etti.

Fotoğraf: Sosyal medya
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Borusan Port Limanı’nda Anayasal hakkını kullanan 37 işçi, işten atıldı. Liman İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler, bugün Borusan Holding önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Borusan’a seslenen işçiler, kamuoyunu da kendilerine destek olmaya çağırdı.

‘BORUSAN VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI’

Gemlik’te Liman İş Sendikası’na üye olan işçileri kısa sürede iş yerinde yüzde 80’lik çoğunluğu sağladı. Holding önünde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlk olarak 4 arkadaşımız işten atıldı ve işten atılmalar üzerine 21 Mart 2024’de çalışmama haklarını kullandılar. 24 Mart’ı 25 Mart’a bağlayan gece bir anlaşma sağlandı. Borusan Port yönetimi anlaşma gereği, sendikalı oldukları için 4 işçi geri alınacaktı. İşveren limanda çalışan hiçbir işçiye sendikalı olduğu için baskı yapmayacak, sendikalaşmayı tanıyacaktı. Limanda çalışılmayan dört gün için işçilerin ücretlerinden kestin yapılmayacaktı ve herhangi hukuki bir süreç başlatılmayacaktı. Ancak Borusan, verdiği sözleri yerine getirmedi. Yönetim arkadaşlarımıza baskı yapmaya devam etti. Hukuksuzlukta sınır tanımayarak, bünyelerindeki senfoni orkestrasının çalışanlarını dahi liman işçisi olarak gösterdiler.”

‘BAKANLIK İZLEMEKLE YETİNDİ’

İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı kurulduğu belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: “21 Mayıs 2024’te ise tam bir kıyım yaşandı ve 37 arkadaşımız işlerinden edildi. 37 aile açlığa mahkum edildi. 25/2 gibi ucube bir gerekçe ile üyelerimiz işten atıldılar. Bu hukuksuzluğa karşı atılan üyelerimiz liman önünde direnişe geçtiler. Her şeye rağmen üyelerimiz baskılara boyun eğmemekte ve atılan arkadaşlarımızda kararlılıkla mücadelelerini sürdürmektedir. Sendikamız tüm üyeleri ve üst kuruluşumuz ITF ve ETF ile büyük bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi sürdürüyor. Ne akla ne hukuka ne de ahlaka sığmayan bu yöntemler göstere göstere uygulanırken ve yasalar çiğnenirken ne yazık ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı süreci izlemekle yetindi.”

80 yıllık tarihi ile üç kıta 11 ülkede faaliyet yürüten Borusan Holding’in ‘başarısında’ işçilerin emeğini hiçe saydığına değinilen açıklamada, 2023 yılını 182 milyar lira ciro ile katan Borusan’a işçilerin parada gözü olmadığı söylendi. İşçiler Anayasal hak olan sendikalaşmanın tanınmasını istiyor.

Etiketler Borusan işçiler eylem