Borusanport işçileri: Yüz kızartıcı suç işlemedik, hakkımızı istiyoruz

Gemlik'te Borusanport'ta çalışan 36 işçi, tazminatsız, yüz kızartıcı suç kapsamına giren 25/2'den işten çıkarıldı. İşçiler, mağdur olduklarını belirterek bu uygulamanın düzeltilmesini istiyor.

Fotoğraf: Pelin Akdemir
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası (Liman-İş), örgütlenme çalışmalarını yürüttüğü Borusan Holding'e ait olan Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Borusanport Limanı'nda 21 Mayıs'ta 36 işçi işten çıkarıldı.

Yüz kızartıcı suç kapsamına giren 25/2'den tazminatsız işten çıkarılan işçiler, bu uygulamadan rahatsız. 

'SENDİKAL HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEDİĞİMİZ İÇİN TAZMİNAT HAKKIMIZI ALAMIYORUZ'

Mart ayında 4 işçi yüz kızartıcı suç kapsamında olan 25/2'den işten çıkarılmış, iş bırakma eylemi sonrasında yeniden işe iade edilmişlerdi. 21 Mayıs'ta 36 işçi 25/2'den yeniden işten çıkarıldı. İşçiler, Borusanport limanı önünde eylemlerini sürdürüyor. İşçiler, dün Meclis'e giderek haklarını aramışlardı. İşçiler, yaşadıkları süreci anlattı.

18 yıldır limanda çalışan vinç operatörü Kadir Barut, 21 Mayıs'ta işten çıkarılan işçilerden. 24 Mart'ta işverenin sendikal haklar konusunda işçilere söz verdiğini belirten Barut, "İşveren bir arabulucu tutmuş. Önce telefonla tazminatsız olarak işten çıkarıldığımızı söylediler. Tek taraflı olarak işimiz feshedildi. Arabulucuya ne söylediklerini öğrenmek için gittik. Tek taraflı bir menfaat olunca kabul etmedim, haklarımızı yasal olarak aramaya devam edeceğiz" dedi.

Arabulucunun işçilere teklifi, sendikal faaliyetlerden vazgeçerlerse maddi olarak tazminat haklarını alabilecekleri oldu. Barut, "Örgütlenmeye katılma diyor, yasal haklarını al, işsiz kal diyor. Benim içerideki tazminatım 1 milyon 50 bin lira olarak açıklandı. 155 bin lirası vergiye gidiyor. 895 bin lira elime geçecek. Sendikal haklarımızdan vazgeçmediğimiz için tazminat hakkımızı alamıyoruz" diye konuştu.

Barut, dünkü Meclis ziyaretlerine ilişkin, "Türkiye'de en büyük sorun, Türkiye Büyük Millet Meclisi. Bizi iş kıyafetimizle Meclis'e almıyorlardı. Vekiller sayesinde içeri alındık" dedi.

Orhan Köse, 12 yıldır limanda çalışıyordu.  

'EKMEĞİMİZİN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ'

Orhan Köse, 12 yıldır çalıştığı işletmeden 'yüz kızartıcı suç' olarak gösterilen 25/2'den hem mart ayında hem de 21 Mayıs'ta işten çıkarıldı. Köse, süreci anlattı: "Vardiya düzeni yoktu, çalışma ortamımız kötüydü. Bunun düzeltilmesini işverenden istedik, sözler verildi ama yapılmadı. Biz de sendikalaşmaya gittik. 360 mavi yaka çalışandan 200 çalışanı sendikaya üye yaptık. 'Sendika anayasal hakkımızdır' dediğimiz için mart ayında işten çıkarıldık. Tek suçum bu. Genel müdürümüz Hamza Erçelik, 24 Mart'ta bize hiçbir arkadaşı, sendikaya üye olduğu için işten çıkarmayacağının sözünü verdi. Savcılığa suç duyurusunda bulunmayacağını söylemişti, bizi savcılığa verdi. İki ay sonra telefonla arayıp işten çıkardı."

Çalışmaya devam eden işçilerin de tepki gösterdiklerinde işten çıkarılmakla tehdit edildiğini söyleyen Köse, "Tazminatsız, yüz kızartıcı suçtan işten atılmaktan korktukları için çalışıyorlar. Mahkeme süreci başlarsa bir buçuk yıl sürecek en az. İşsizlik de alamıyorsun. Yüz kızartıcı suçtan atıldığın için başka yerde iş bulamıyorsun. Ekmeğimizin mücadelesini veriyoruz. Üç çocuğum var. Hastası olan var. Eve bir şekilde ekmek götürmemiz gerekiyor" dedi.

Köse, işverenlerin 25/2'den işten çıkarma yapmasına ilişkin yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini savunarak, "Bu madde, işverene tanınmış bir ayrıcalık. İşçileri mağdur eden bu uygulamayı bakanlığın düzeltmesi lazım" diye konuştu. 

'İŞÇİLER İŞE ALINANA KADAR DİRENİŞ SÜRECEK'

Liman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kiriz, haksız yere işten atılan işçiler işe alınana kadar direniş göstereceklerini belirtti. Kiriz, "Dün gece arkadaşlarımızın aileleri de buradaydı. Son bir işçi kalana kadar arkadaşlar vazgeçmesin, biz asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kiriz, salı günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşeceklerini söyledi.