Bostancı sahilinde de müsilaj görüldü: Denizin dibi kaplanmaya başladı
Marmara Denizi'nde görülen deniz salyasının (müsilaj) yoğunluğu artıyor. Bostancı sahilinde de görülen müsilaj çevreyi olumsuz etkiliyor.
DUVAR - Halk arasında deniz salyası (müsilaj) olarak adlandırılan algler, Marmara Denizi kıyılarında çoğalmaya devam ediyor. Müsilaj yoğunluğu, su altındaki canlıların yaşamlarını da tehdit ediyor.
Salyaların oluşturduğu kirlilik ve koku çevredekileri de rahatsız ederken dalgıçların faaliyetleri ve su altı avcılığı da bu durumdan olumsuz etkilenmeye başladı.
Profesyonel dalgıç Hakan Kara liman ve denizin yüzeyinde görülen salyaların, deniz tabanında 10-15 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Deniz salyasının orta suda parça parça olduğuna dikkati çeken Kara, "Zemin tamamen salyaya bürünmüş. Deniz atları, yengeçler, küçük balıklar, kum üzerinde yaşayan canlıların solungaçları tıkandığı için ölüyorlar. Buna acil çözüm bulunması lazım" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise müsilajın alglerin aşırı üremesi sonucunda gerçekleşen mevsimsel biyolojik süreç olduğu belirtildi. Marmara Denizi gibi kapalı yerlerde müsilajın daha kolay meydana gelebildiği aktarılan açıklamada, "Akıntı sistemleri, sıcaklık, tuz oranı gibi birçok ayrı koşul deniz salyası oluşumunda etkili olabilmektedir. Müsilaj olayı çok uzun sürmeyecek bir doğa olayı olup, en fazla 1-2 ay içerisinde deniz suyunun tamamen ısınması ve mevsim sıcaklığının normal değerlere ulaşması ile ortadan kalkabilecek bir süreçtir" denildi.