Bozkurt’taki sel nasıl felakete dönüştü?
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki selin, felakete dönüşmesinde birden fazla neden dile getiriliyor: Dere yatağında yapılaşma, erken uyarı sistemi olmaması, kemersiz düz köprüler yapılması...
BOZKURT - Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos tarihinde yaşanan sel felaketinin üzerinden neredeyse 4 gün geçti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ilçede bir yandan umutlu bekleyiş sürerken diğer yandan selin yarattığı tahribatı giderip temel yaşam ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar sürüyor.
Gün boyunca sel felaketine tanık olanlarla yaptığımız konuşmalardan yola çıkarak büyük can kaybına yol açan selin nasıl felakete dönüştüğünü bölge sakinlerinden dinledik.
ERKEN UYARI YAPILMAMASI
Bölge halkı, selin yaşandığı 11 Ağustos saat 12.00 sıralarında günlük yaşamın olağan şekilde devam ettiğini belirtiyor.
Ezine Çayı’nın kenarındaki parkta oyun oynayan çocukların olduğu, şu an sular altında kalan çarşıda da günlük rutin haraketliliğin sürdüğünü belirten yöre halkına göre ne polis ne de belediye ekipleri “arabalarınızı alın” dışında bir uyarıda bulunmadı.
Halk yaşadıkları şoku, “Bu boyutta olacağını beklemiyorduk”, “İnsanlar evlerinden çıkmalarını gerektirecek bir şey olduğunu düşünmedi” ve “Suyun geldiğini görüyoruz ama ne kadar gelecek uyarılmadığımız için bu kadar olacağını düşünmedik” sözleriyle dile getirdi.
DERE İÇERİSİNDE YAPILAŞMA
Bozkurt’ta sel sonrası kentin bir bölümü tamamen tahliye edilmiş durumda. İlçe merkezinin karşısında yakın tarihlerde yapılaşmaya açılan bölgede köprüler yıkıldığı için ulaşım sağlanamıyor.
Yalnızca AFAD ekiplerinin iki kilometre ötedeki denizden geçerek ulaşım sağladığı karşı taraftaki yapılaşma da yaşanan felaketle ilişkilendiriliyor. Bu bölgede yakın tarihte inşa edilmiş binalardan üçü tamamen, birçoğu da kısmen yıkılmış durumda. Ezine Çayı’nın havzasına yapılan binaların can kayıplarındaki artışta en önemli neden olduğu belirtiliyor.
YIKILAN BİNA UCUZ MALZEMEYLE YAPILDI İDDİASI
Ezine Çayı kenarında yer alan Ölçer Apartmanı enkazındaki arama kurtarma faaliyeti devam ediyor. Tamamen çökmüş durumda olan binadaki onun üzerinde kişiye halen ulaşılmış değil.
Çalışmaları takip edenlerin birçoğu apartmanın kalitesiz malzemeyle yapıldığını ve yıkılmasında bu durumun etkili olduğunu belirtiyor. Öte yandan binanın müteahhidinin kayıp olduğu ve yakalanamadığı da iddialar arasında yer alıyor.
HES KAPAKLARININ AÇILDIĞI İDDİASI
Bozkurt ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan hidroelektrik santralinin (HES) sel sularını arttırdığı ve felaketin bu nedenle ağır yaşanmasına neden olduğu da Bozkurt’ta dile getirilen iddialar arasında.
Vatandaşlar yaşadıkları felaketle ilgili “HES patladı”, “Barajları açmışlar” ve “HES’in kapaklarını açmışlar” değerlendirmesinde bulunuyor.
KÖPRÜLERİN KEMERLİ OLMAMASI
Ezine Çayı üzerinde kurulu Bozkurt ilçe merkezinde iki yakayı birbirine bağlayan üç köprü bulunuyor. Selin olduğu sırada köprüde yer alan ve fotoğraf çeken kişilerin de suya kapıldığı ifade ediliyor.
Köprüler düz yapıldığı için sel sularının akış yolunu bulamadığı, köprülerin oval olmaması nedeniyle yıkıcı etkinin arttığı belirtiliyor. Kemer köprünün olmaması selin felakete dönüşmesinde bir başka neden olarak dikkat çekiyor.