Bozok Üniversitesi'nde antik çağ ekmekleri üretildi
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde, çivi yazılı tabletlerden faydalanılarak yorumlanan tariflerle Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait antik çağ ekmekleri üretildi.
DUVAR - Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdoğan ve öğrenci Davut Hatip, arkeolojik kazılarda çıkan tabletlerden faydalanarak Hitit, Sümer ve Roma dönemlerine ait 8 çeşit ekmek üretti.
Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtiği Sümer, Hitit ve Roma dönemlerinde Anadolu'da tüketilen ekmeklerden 8 çeşidini, üniversitenin sosyal tesisinde gazetecilere tanıttı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ekmeklerin organik olduğunu belirten Hatip, "Bu ekmekler tüketildiği zaman sindirim sıkıntısı yaşanmıyor. Çatalhöyük ekmeğinin içerisinde bezelye, arpa ve tam buğday unu mevcut ve ekşi maya kullanılıyor" dedi.
'HİTİT VE ROMA EKMEKLERİNİ DENEDİK, ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ALDIK'
Hatip, ekmeklerin içerisinde incir, fındık, bezelye, peynir, susam kullandığını anlatarak, "Anadolu'ya incir ve fındığın o dönemdeki ticaret yoluyla geldiğini düşünüyoruz. Yozgat, çok eski medeniyetlere beşiklik yapan bir bölge. Özellikle Hitit ve Roma ekmelerini denedik ve çok güzel sonuçlar aldık. Kazılarda çıkan tabletlerde yer alan metinlerde açıklanan gıdalardan yola çıkarak ekmekleri yaptık" diye konuştu.