Brezilya'da salgın hamile ölümlerini artırdı: 'Felaketle karşı karşıyayız'

Brezilya'da, Covid-19 nedeniyle bir yılda 803 hamile ve doğum sonrası dönemde olan kadının öldüğü kaydedildi. Doğum uzmanı Carla Andreucci, "Anne ölümleri felaketiyle karşı karşıyayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yetersiz önlemler nedeniyle korona virüsünün hızla yayıldığı Latin Amerika ülkesi Brezilya'da, geçtiğimiz yıldan bu yana 803 hamile ve doğum sonrası dönemde olan kadının Covid-19 nedeniyle öldüğü kaydedildi. Covid-19 hastalığının hamilelik üzerindeki etkisinin inceleyen uzmanlar, ölümlerden 432'sinin bu yıl içerisinde meydana geldiğini belirtti.

'YOĞUN BAKIM YATAĞI BULAMADAN ÖLÜYORLAR'

Vakaların 20 milyona dayandığı Brezilya'da Sağlık Bakanlığı'nın korona virüsünün daha bulaşıcı P1 varyantına karşı "Hamileliği erteleyin" çağrısı, Covid'in hamilelik sürecindeki ve doğum sonrası etkileri konusunda endişeleri artırdı. "Anne ölümleri felaketiyle karşı karşıyayız" diyen doğum uzmanı Carla Andreucci, çoğu kadının yoğun bakım yatağı bulamadan ve ventilasyon seçeneği sunulmadan öldüğünü söyledi.

'ARTIK RİSK TAŞIMAYAN KADINLAR DA ETKİLENİYOR'

Raporu hazırlayan ekibin lideri Andreucci, "P1 varyantının bu felakette sebep olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Anne ölümlerinde 'profilin değiştiğine' dikkat çeken Andreucci, geçtiğimiz yıl ölümlerin diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıkları olan kişilerde görüldüğünü ancak bu yıl risk faktörü bulunmayan kadınların da Covid-19'dan etkilendiğini belirtti. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Andreucci ve ekibi, Covid'e bağlı hamile ölümlerinin yüzde 77.5'inin Brezilya'da gerçekleştiğini kaydetmişti.

8.5 MİLYON KADIN İŞ GÜCÜNDEN AYRILDI

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun sağlık tedbirlerini uygulamayı ısrarla reddetmesi nedeniyle her gün yüzlerce kişinin öldüğü ülkede yetkililer, sağlık sistemi krizinin doğum öncesi bakıma ve aile planlaması uygulamalarına erişimi kısıtladığı konusunda uyarıda bulundu. 

Sağlık imkanlarına erişimin özellikle hamilelikte önemli olduğunu söyleyen PSOL (Sosyalizm ve özgürlük Partisi) üyesi Sâmia Bomfim, anne adaylarının salgın sırasında evden çalışmalarına imkan verecek bir yasa tasarısı hazırlığında olduklarını söyledi. Bomfim, "Ben evden çalışabildiğim için şanslıyım ancak çoğu kadın bu imkana sahip değil" dedi. Şubat 2020'den bu yana, yaklaşık 8.5 milyon kadının iş gücünden ayrıldığı tespit edildi.

'KADINLARIN BU SÜREÇTEN GEÇTİĞİNİ İZLEMEK ÇOK ZOR'

Rio de Janeiro kentinde, bir Covid-19 merkezinde görevli olan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Raíssa Perlingeiro, son üç ay içerisinde vardiyaların daha zorlu bir hale geldiğini aktardı. 32 yaşındaki yedi aylık hamile doktor, "Bu çok zor bir iş ve kadınların bu süreçten geçtiğini izlemek daha da zor" dedi.

Enfekte olmadan önce hamilelik sürecinin sorunsuz geçtiğini söyleyen 23 yaşındaki Letícia Gomes ise, mart ayı sonunda hastaneye kaldırıldığında doktorların oksijen vermek için hasta seçtiğini söylerken "Bunu görmek gerçekten üzücüydü" dedi. Geçtiğimiz haftalarda, Mato Grosso eyaletinde 20 yaşında hamile bir kadın, yoğun bakım yatağı için dört gün bekledikten sonra öldü. (DIŞ HABERLER)