Buca Belediyesi işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı

Buca Belediyesi işçileri  “geçinemiyoruz” diyerek ek protokol talebiyle iş bıraktı. İşçiler, iki günlük iş bırakma eyleminin ardından süreci kazanımla sonuçlandırdı.

Fotoğraf: Kenan Çetin
Google Haberlere Abone ol

Emirhan Durmaz

İZMİR- Yaklaşık 520 bin kişilik nüfusuyla İzmir’in en büyük ilçesi konumunda bulunan Buca’da belediye işçileri; maaşların yetmemesi, aylıkların zamanında ve düzenli yatmaması, gıda yardımının gecikmesi ve görüşmelerde işçilerin muhatap alınmaması gibi sebeplerle ve ek protokol talebiyle iş bıraktı.

Geçtiğimiz iki gün boyunca süren eylemler neticesinde ise ek protokol imzalandı. Süreç, eylemler akabinde kazanımla sonuçlanırken, en düşük ücret 19 bin 600 liraya yükseldi. Bunun yanı sıra günlük 55 lira olan yemek parası 110 liraya, 1000 lira olan ancak TİS gereği 1200 liraya yükselecek olan gıda yardımı ise ek protokol ile 1500 liraya yükseldi.

İzmir Buca Belediyesi işçileri ve Genel İş 5 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Erhan Keleş ile sürece ve protokole dair konuştuk.

‘BİZ PARAMIZI ALAMIYORKEN GEREKSİZ HARCAMALAR YAPILIYOR’

Kendilerini bu noktaya belediye yönetiminin getirdiğini belirten Erhan Keleş, “Bir önceki toplu sözleşme döneminde işçiler olarak büyük bir fedakarlık yapmıştık. Bu dönemde bunun mükafatını almamız gerekirken masada sineğin yağını hesapladılar. Promosyon güncellemesini yapamadılar, ücretlerimiz sefalet düzeyinde, zamanında aylığımızı alamıyoruz, görüşmelerde işçiler muhatap alınmıyor… Üstelik biz paramızı alamıyorken fuzuli bir sürü harcama yapılıyor. Çöp konteynırları maviye boyanıyor, üstlerinde resimler çizdiriliyor. Yani biz ücretlerimizin derdindeyken konteynır boyamanın sırası mıydı?” diye konuştu.

‘EK PROTOKOLÜN DETAYLARI’

Alınan ücretlerin sefalet düzeyinde olduğunu belirten Keleş, “Buca Belediyesi işçilerinin ortalama ücreti 14 bin bandında. 13 bin 800 alan var, 14 bin 700 alan var. Bu ay alacağımız ücret ise 17 bin 500’dü. Ancak bu ücretlerle kira mı ödeyeceğiz, faturalara mı yetişeceğiz, karın mı doyuracağız? İşçiler olarak oldukça kötü durumdayız. Geçinmenin imkanı yok. Eylemlerimiz sonucunda imzalanan ek protokol ile ise alacağımız 17 bin 500 liralık ücret, 19 bin 600 lira oldu. Bunun yanı sıra yemek ücreti 55 liradan 110 liraya, sözleşme gereği 1000 liradan bu ay 1200 liraya yükselecek olan gıda yardımı ise 1500 liraya yükseltildi. Biz iş barışını bozmak istemezdik, ancak açlık düzeyinde ücret ve muhatap alınmama bizi üretimden gelen gücümüzü kullanmak zorunda bıraktı” şeklinde konuştu.

‘ALDIĞIMIZ ZAM ANCAK BİR AY İDARE EDECEK’

Öte yandan belediyede çalışan bir işçi ise alacakları zammın en fazla bir ay içinde eriyeceğini belirtirken şunları anlattı: “Buca’da kiralar 8-9 bin liradan başlıyor. Çocuğun okul masrafları bir yandan. Faturalar bir yandan. Evde hanım her gün ecel terleri döküyor ‘bugün ne yemek yapacağım’ diye. Marketten bugün zamlı aldığımız yarın yine zamlanıyor. Şimdi protokolü aldık diye seviniyoruz ama aldığımız zamlı ücret en fazla bir ay idare edecek. Bu aldığımız dahi önümüzdeki günlerde eriyecek” dedi.

 

Ne olmuştu?

Buca Belediyesi işçileri maaşların düzenli şekilde ve zamanında yatmaması, ücretlerin geçinmeye yetmemesi, gıda yardımının gecikmesi ve görüşmelerde işçilerin muhatap alınmaması gibi sorunlar nedeniyle belediye yönetimini uyarmak amacıyla ve ek protokol imzalanması talebiyle iş bırakmıştı. Sabah saatlerinde belediye binası önünde toplanan ve “Geçinemiyoruz” pankartı asan işçiler, iki gün boyunca eylemlerini sürdürdüler.