Bugün süresi doluyor: BM'den 'tahıl anlaşması' açıklaması
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, "Birleşmiş Milletler, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamı için mümkün olan her şeyi yapıyor" açıklamasında bulundu.
DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan 'tahıl koridoru anlaşması' hakkında açıklama yaptı.
AA'nın haberine göre, 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılan ve ikinci kez uzatılmaması durumunda bugün süresi dolacak olan anlaşma hakkında BM Güvenlik Konseyi'nde değerlendirmede bulunan Griffiths, "Genel Sekreterimiz Antonio Guterres liderliğindeki Birleşmiş Milletler, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamı için mümkün olan her şeyi yapıyor" dedi. Griffiths, 'tüm taraflarla yakın ilişkiler kurmaya devam ettiklerini' kaydetti.
Rusya, tahıl koridoru anlaşmasının 60 gün uzatılmasını talep ederken, Ukrayna anlaşmanın en az 120 günlüğüne uzatılması gerektiğini ifade ediyor.
Ne olmuştu?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti.
Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.
Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti. (DIŞ HABERLER)