Buldan, Koçgiri Derneği'ni ziyaret ederek katledilenleri andı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Maltepe Cemevi Derneği'ni ziyaretinde, "Alevilerin yaşadıklarıyla Kürtlerin yaşadıkları arasında pek fark yok. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından bu mücadeleye omuz vermek şarttır" mesajı verdi. Daha sonra Koçgiri Derneği'ni ziyaret eden Buldan, "İki yüz yıl da geçse ardıllarımız tüm yaşananların hesabını soracak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan dayanışma amacıyla Maltepe Cemevi Derneği’ni ardından da Ümraniye'de bulunan Koçgiri Derneği'ni ziyaret etti.

Buldan’a HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu MYK Üyesi Tutgut Öker, PM Üyesi Nesimi Aday ve İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı eşlik etti. 

Buldan ve beraberindeki heyeti Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz karşıladı. Burada açıklamalarda bulunan Buldan, parti kapatmalara dikkat çekerek, milyonların gönül verdiği bir partiyi kapatmanın mümkün olamayacağını söyledi. Partilerinin her zaman halkla omuz omuza mücadele ettiğini anlatan Buldan, bu ziyaretin de elzem olduğuna dikkati çekti. Ülkede yaşayan tüm azınlıkların ortak mücadele yürütmesi gerektiğine dikkati çeken Buldan, "Alevilerin yaşadıklarıyla Kürtlerin yaşadıkları arasında pek fark yok. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından bu mücadeleye omuz vermek şarttır" dedi.

‘HDP’NİN YANINDAYIZ’

Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz da ziyaret için gelen heyete teşekkür ederek, HDP'nin yürüttüğü mücadeleye dikkat çekti. Yılmaz,  tüm zorlu süreçlerde omuz omuza olmanın önemine işaret ederek HDP’nin yanında yer alacaklarını söyledi. 

KOÇGİRİ DERNEĞİ'Nİ ZİYARET

Buldan ve beraberindeki heyet, Maltepe Cemevi Derneği ziyaretinin ardından Ümraniye’de bulunan Koçgiri Derneği’ni ziyaret etti. Buldan ve beraberindeki heyeti, Koçgiri Derneği Başkanı Rıza Karaman ve dernek yöneticileri karşıladı. 

İlk olarak konuşan Koçgiri Derneği Başkanı Rıza Karaman, 1921 yılında katliama uğrayan Koçgiri halkını andı. Katliamda halkın büyük acılar, zulüm, kıtlıkla karşı karşıya kaldığını dile getiren Karaman, bölgedeki Ermenilerin katledilmesi sürecinde Topal Osmanların katliamı desteklemesi için Kürtlerden de yardım istediğine değinerek, "Biz o kanlı tarihi unutmayız. Bugün Alişêr ve yoldaşlarını anlatmadan günü okuyamayız. Koçgiri anaları çok acı çekti. Beşiklerinde anasız öldüren yavrular vardı. Topal Osman Koçgiri'de yanına aldığı insanlara işkenceler yaparmış, binlerce insan ahırlarda zincirlere bağlıymış. Bu bir soykırımdır. Koçgiri'de başlayan bu soykırım sonrasında Dersim, Ağrı, Elazığ ve birçok bölgeye dönük katliam politikaları ile sürdü" dedi.

'ROBOSKİ, DERSİM, MARAŞ VE KOÇGİRİ'NİN FARKI YOKTUR'

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Koçgiri Katliamı’nın 100'üncü yılında acıları ortaklaştırdıklarını belirterek, ölenleri andı. Barışı savunanların her daim katliamlarla karşılaştığını ifade eden Buldan, Koçgiri'de de yükselen hak talebi karşısında katliamın gerçekleştiğine söyledi. Buldan, "Roboski, Dersim, Maraş ve Koçgiri katliamlarının birbirinden hiçbir farkı yoktur. Yüzyıllardır süren bir devlet aklıdır. Biz, hakikatleri araştırma komisyonunu talep ederken işte tam da bunlar için istiyorduk" diye konuştu.

'BİR MEZAR TAŞLARI OLMAMASI UTANÇ VERİCİ'

Yaşanan katliamları lanetleyen Buldan, "Bugün bu katliamların bırakın açığa çıkmasını daha da derinleşmesi için büyük bir çaba içindeler. Şeyh Sait'in, Alişêr'in hâlâ bir mezar taşı olmaması utanç verici. Fakat değil yüz, iki yüz yıl da geçse ardıllarımız tüm yaşananların hesabını soracak ve çocuklarımıza büyük bir özür borçlarını olduğunu hatırlatacak. Şimdi HDP'nin başlatmış olduğu 'Herkes için Adalet' talebimizi yükseltme zamanı. Biz biliyoruz ki Kürt sorunu çözülürse ülkede barışın hakim kılınacağı kesindir. Hak ve adalet talebi böyle bir süreçte somut bir şekle bürünmesi oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı. 

Ziyaret, konuşmaların ardından çıra yakılması ve yaşamını kaybedenler için saygı duruşuyla sona erdi. (MA)