Bursa Barosu: Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz

Bursa Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir araya geldikleri etkinlikte, avukatlara yönelik artan baskı ve şiddet nedeniyle Avukatlar Günü’nü kutlamadıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Bursa Adalet Sarayı bahçesinde bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Metin Öztosun, sözlerine “Cumhuriyet tarihinin belki de en karanlık günlerini yaşıyoruz. Cumhuriyet kazanımlarının, demokratik hukuk devletinin temelleri aşındırılarak ortadan kaldırılmak isteniyor” diyerek başladı.

“Hukuk güvenliğinin kalmadığı, AİHM kararlarının tanınmadığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının tartışılmaya açıldığı, hatta mahkemenin kapatılmasının dahi dillendirilebildiği, avukatlara yönelik baskı ve saldırıların hiç olmadığı kadar arttığı ve olağanlaştığı bir süreçte 5 Nisan Avukatlar Günü’nü nasıl kutlayabiliriz ki?” diyen Öztosun, Gebze’de öldürülen 27 yaşındaki Avukat Ersin Aslan’ı hatırlattı.

‘MESLEK ALANLARIMIZ DARALTILIYOR’

Avukat mesleğinin temelinde savunma hakkı ve hak arama özgürlüğünün olduğunu kaydeden Öztosun, “Avukat mesleği, toplumsal sorunlar ve etik değerlerden daha çok, parasal çıkarlar ve piyasa kuralları öne alınarak yeniden yapılandırılıyor. Hemen hemen her gün yeni bir hukuk fakültesi açılarak yaratılan avukat popülasyonuna karşın, noterlere devredilen işler, zorunlu arabuluculuk, uzlaştırıcılık gibi düzenlemelerle meslek alanlarımız daraltılıyor” diye konuştu.

‘SİYASİ PARTİLER KONGRELERİNİ LEBALEP YAPARKEN, BAROLARIN SEÇİMİ İDARİ KARARLARLA ENGELLENDİ’

Avukat Öztosun, sosyal, mesleki ve ekonomik sorunlar nedeniyle avukatların intihara sürüklendiği bir süreçte Avukatlar Günü’nü kutlamadıklarını dile getirerek, açıklamasına şöyle devam etti: “Hak arama özgürlüğü, adil yargılanma ve savunma hakkı ile demokratik hukuk devletinin teminatı olan avukatların mesleki birliği ve örgütlü gücü barolar bölünüp parçalanarak etkisizleştirilmeye çalışılıyor. Hukuksuzluklara karşı yükselen sesi kısmak amacıyla, geçtiğimiz yıl 80 baronun tamamının karşı duruşuna ve benzersiz direnişine rağmen paralel/çoklu baro projesi hayata geçirildi. Pandemi sürecinde siyasi partiler kongrelerini lebalep yaparken, baroların tarihi yasayla belirlenen genel kurul ve seçimlerinin idari kararlarla engellendiği bir ortamda ne yazık ki Avukatlar Günü’nü kutlayamıyoruz”

‘YARGI YÜTÜMENİN KOLU GİBİ DAVRANIYOR’

Bugün bağımsız ve tarafsız bir yargıdan söz edebilmenin mümkün olmadığını söyleyen Öztosun, “Mahkemelerce adil olmaktan uzak kararlar verilmekte, hukuksuz ve siyasi saiklerle davalar açılmakta, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları tanınmamaktadır. Anayasa ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış ifade ve düşünceyi açıklama, yayma özgürlüğü kullanılmaz hale getirilmiştir. Hukuka aykırı gözaltı ve tutuklamalarla mevcut yargı pratiği, mahkemelerin ve yargı sisteminin, siyasal etki ve baskı altında olduğunu, hatta yürütmenin bir kolu gibi davrandığını açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı. (DUVAR)