Bursa Barosu'nda 3 adaylı seçim heyecanı

Bursa Barosu, 20 Ekim’de yeni başkanını seçecek. Başkanlık için mevcut başkan Metin Öztosun, Hakkı Savunur Soğancı ve Sibel Özbudak yarışacak.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BURSA - 3 adaylı Bursa Barosu Başkanlık Seçimleri, 19-20 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. ‘Önce Hukuk’ grubu adına mevcut Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, ‘Önce Meslek Grubu’ başkan adayı Hakkı Savunur Soğancı, ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’ grubundan Sibel Özbudak, başkanlık için yarışacak.

16 Ekim 2022 tarihinde yapılan önceki baro seçimlerinde Metin Öztosun ve Hakkı Savunur Soğancı başkanlık için yarışmış, 1986 oyla Öztosun başkan olurken Soğancı 778 oyda kalmıştı.

'Önce Hukuk’ grubu adayı Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun

MEVCUT BAŞKAN ÖZTOSUN YENİDEN ADAY

2 yıllık görev süresini dolduran Öztosun, ‘Önce Hukuk’ grubu adına yeniden başkanlığa aday oldu. Öztosun, “Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın tüm haklarını koruyup onların arasındaki dayanışmayı ve bağı geliştirerek, baroların hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma görevini yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Adaletin ve hukukun gerçekleşmediği, hukukun üstün olmadığı bir ortamda avukat mesleğini yapmanın mümkün olmadığı için ‘önce hukuk’ dediklerini belirten Öztosun, şunları söyledi: “Biliyoruz ki, hukukçunun varlık alanı, hukuk metinleri ve bunların uygulama alanlarıdır. Bunlar hakkında 'kişisel menfaatlerimize zarar gelir' diyerek söz söylememek, hukukçunun ve baroların kendi varlığını inkârı anlamını taşır. Bu sebeple hukuk metinlerine, o metinleri yaratanlara ve onun uygulamalarına karşı söz söylemeye, haksız, hukuksuz gördüğümüze itiraz etmeye devam edeceğiz. Demokratik, laik, sosyal hukuk devletinden ve cumhuriyet kazanımlarından taraf olmaya devam edeceğiz."

‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’ grubundan Sibel Özbudak

BARO BAŞKANLIĞINA KADIN ADAY

‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’ grubundan Sibel Özbudak, 27 Eylül’de adaylığını açıkladı. Baronun asıl işlevini unutup politize olmasına karşı olduklarını söyleyen Özbudak, itiraz etmek için değil, sorunları çözmek için baro yönetimine aday olduklarını anlattı. Mevcut baro yönetimini eleştiren Özbudak, yalnızca belli bir kesimin sözcüsü gibi hareket etmeyeceklerini, tüm meslektaşları kucaklayan bir baro yönetimi oluşturmak istediklerini söyledi.

Özbudak, sorunların baro yöneticilerinden kaynaklandığını belirterek, “Maalesef mevcut baro yönetimi, kendini bir itiraz makamı olarak görüyor. Güç zehirlenmesi var. Baronun üzerindeki ataleti kaldıracağız” dedi. “Hukukun temel ilkelerine ve insan haklarına yönelik ihlallerin takipçisi olacak, her zaman hukukun üstünlüğünden yana tavır alacağız” diyen Özbudak, avukatların sorunlarına çözüm odaklı bir baro yönetimi için yola çıktıklarını belirtti. Özbudak, “Yıllardır seçim bildirgelerinde yer alan hayali temenni cümleleri ile değil, ayakları yere basan çözüm önerilerimizi hayata geçirmek için bu göreve talip oluyoruz. Birlikte değiştirebiliriz” diye konuştu.

‘Önce Meslek’ grubu adayı Hakkı Savunur Soğancı

'BURSA BAROSU SORUNLARA SEYİRCİ KALIYOR’

‘Önce Meslek’ grubu adayı Hakkı Savunur Soğancı, iki hafta önce adaylığını açıkladı. Baro Meclisi'ni yeniden açarak genç avukatların karar alma süreçlerine katılımını artırmayı hedeflediklerini belirten Soğancı kendilerini, "tek bir isme bağlı bir ekip değil, ekip olarak birlikte yönetimi benimsemiş, her üyesini yönetimin bir parçası olarak gören demokratik, şeffaf bir ekip hareketidir" sözleriyle anlattı.

Soğancı, Bursa Barosu ve Barolar Birliği ile ilgili “Baromuz ve Barolar Birliği, yıllardır hep siyasi saik ile verilen oylarla oluşmuş, mesleki bir örgüt olmaktan çok, siyaset üreten bir kurum haline gelmiş” ifadelerini kullandı. Bu durumun avukatlar arasında yabancılaşmaya ve mesleki alanların daralmasına neden olduğunu belirtti. Özellikle son yıllarda baro yönetiminin avukatların sorunlarını tespit edip çözmekte yetersiz kaldığını söyledi.

Hukuk fakültelerindeki kontrolsüz kontenjan artışına da dikkat çeken Soğancı, avukat sayısının 2013’ten bu yana iki katına çıktığını, buna karşın Bursa Barosu'nun bu duruma kayıtsız kaldığını söyledi. Soğancı, şöyle devam etti: “Bursa'da yaklaşık 5 bin 800 avukat mevcut olup ilimizde avukat başına ancak 586 kişi düşmektedir. Bu şartlar altında avukat arkadaşlarımız büro açamaz, açtıkları büroları yürütemez, bağlı olarak başka bürolarda hak ettikleri ücretler ile çalışamaz hale getirildi. Bu duruma şimdiye kadar Barolar Birliği ve Bursa Barosu yönetimleri sadece seyirci kalmıştır."

 

 

Etiketler Bursa Barosu seçim