Bursa belediyeleri yurt sorunu yaşayan öğrenciler için harekete geçti

Bursa’da belediyeler barınma sorunu yaşayan öğrencilere destek olmak amacıyla konuk evleri ve huzur evlerinin kapılarını açtı.

Özlüce'deki Nilüfer Belediyesi Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi’nin kapılarını erkek üniversite öğrencilerine açtı.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının yetersizliği ve yüksek kiralar nedeniyle konaklama sıkıntısı yaşayan üniversite öğrencileri için Ankara ve İstanbul’dan sonra Bursa’daki belediyeler de harekete geçti.

Gemlik Belediyesi, belediyeye ait sosyal konutları üniversite öğrencilerine kiraya verirken, Nilüfer Belediyesi üniversite öğrencilerinin konaklaması için huzurevi ve konuk evinin kapılarını açtı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise öğrencileri misafirhanelere yerleştirmeye başladı.

AYLIK 25 LİRAYA BELEDİYENİN KONUTLARI ÖĞRENCİLERE VERİLDİ

Gemlik Belediyesi, belediyeye ait 21 konutu dört öğrencinin kalabileceği şekilde, kişi başı aylık 25 liraya dokuz aylığına kiraladı. 210 öğrencinin başvurularını değerlendiren belediye, Gemlik’e ilk kez gelenler, kız öğrenciler, şehit ve gazi yakınları ile ekonomik durumu baz alınan öğrencilerden 84’ünü evlerine yerleştirdi. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, barınma sorunun neden ortaya çıktığını şöyle açıkladı: “Geçtiğimiz yıl okulların kapalı olması nedeniyle öğrenciler ev bulmak için okullarının olmadığı illere gitmedi. Bu yıl hem birinci hem ikinci sınıflar ev aramaya başlayınca barınma yetersizliği sorunu ortaya çıktı.” Nilüfer Belediyesi, Çamlıca’da kısa süre önce hizmete sunulan Nilüfer Belediyesi İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’ni kadın öğrencilere, Özlüce’deki Nilüfer Belediyesi Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi’nin kapılarını da erkek üniversite öğrencilerine açtı. Yapılan değerlendirmeler sonucu Bursa dışından gelerek üniversiteye yeni başlayan ve barınma sorunu yaşayan öğrenciler, tesislere yerleştirildi. Öğrenciler, 125 kişi kapasiteli İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’nde ve 48 kişi kapasiteli Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi’nde, ocak ayına kadar kalabilecek. Tek kişilik ve iki kişilik odalarda konaklayan öğrenciler, beslenme hariç bütün ihtiyaçlarını tesislerden karşılayabiliyor.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan öğrencilere anahtar teslim ediyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Bursa Büyükşehir Belediyesi ise sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruyla online başvuru ya da telefon ile talepte bulunan öğrencileri Tapu Kadastro Vakfı Sosyal Tesisleri (TAKAV) olmak üzere farklı misafirhanelere yerleştirdi. Belediye, öğrencilerden gelen taleplere göre kapasitenin arttırılacağını belirtti. Üçer kişilik olan odalarda kahvaltı servis, klima, televizyon, banyo ve buzdolabı bulunuyor. Osmangazi Belediyesi ise üniversite öğrencilerinin kalacak yer ihtiyacına yönelik Kükürtlü Mahallesi’nde bir yurt binası inşa ediyor. Yedi kat olarak inşa edilen yurt, her odada dört öğrencinin kalacağı şekilde, toplam 96 öğrenciye hizmet verecek.

ÖĞRENCİLER YURDA YERLEŞMEK İÇİN SIRA BEKLİYOR

Şehir dışından Bursa’ya gelen öğrenciler, yurtlarda yedek sırada beklediklerini, kira ücretlerinin ve özel yurtların yüksek maliyetinden dolayı konaklama sorunu yaşadıklarını belirtti. Bursa Uludağ Üniversitesi Hemşirelik 2. sınıfta okuyan Şerife Şahin, yurt başvurusunda yedeklerde olduğunu ve sıra kendisine gelene kadar Nilüfer Belediyesi İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’ne yerleştiğini anlattı. Şahin, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine başvuruda bulunduklarını, arkadaşıyla geçici bir süre belediyenin sağladığı imkândan yararlanacaklarını söyledi. Tesise yerleşmeden önce ev aradıklarını belirten Şahin, “Durmadan ev aradık ama kiralar çok yüksek. Bir, iki ay içerisinde yurt çıkacak deyince de ev vermiyorlar. Kiralar, 2+1 eşyasız evlerde 800’den başlıyor. Eşyalı evler ise bin liradan başlıyor” dedi. Aylık 250 lira bedel karşılığında tesislere yerleştiklerini ifade eden Şahin, şöyle anlattı:  “Yemek sorunu yaşıyoruz ama kaldığımız yer güzel. Her şey düşünülerek yapılmış. Odalara giriş-çıkışlar güvenli. Bahçesi, balkonu, terası var. İnterneti çok iyi. Öğrenci olarak dışarıdan yemek zor. Şehir dışından geliyoruz ve çoğumuzun maddi durumu da iyi değil. Yemek sorunu çözülse burası tam öğrenci yurdu.”

GÖRÜKLE’DE BİR ODA FİYATI 1500 LİRA

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi 1. sınıf öğrencisi Emirhan Sucu, yurtta yedeklerde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ankara’dan geldim. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, öğrencilere barınma imkânı tanımıştı. ‘Bursa’da da var mı’ diye araştırdım. Alzheimer Konuk Evi’nde geçici olarak kalıyorum. Odalar geniş ve rahat. Ulaşımı kolay. Yemeği dışarıdan kendi imkanlarımızla karşılamak zorunda kalıyoruz.” Ev fiyatlarının yüksek olması nedeniyle belediyeye başvuru yaptığını dile getiren Sucu, Görükle’de evlerin oda olarak kiralandığını ve tek bir odaya 1500 lira istediklerini söyledi.

‘YURT VE EV FİYATLARI ÖĞRENCİYE GÖRE ÇOK FAZLA’

Kocaeli’den Bursa’ya gelen ve TAKAV Misafirhanesi’ne yerleşen Şevval Erkol ise “Yurt ve ev fiyatları bir öğrenciye göre çok fazla. Benim gibi birçok öğrenci açıkta kaldı. Ben Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdum. Sağ olsunlar bana geri dönüş yaptılar. TAKAV Misafirhanesi’nde kalabileceğimi söylediler ve çok mutlu oldum” diye konuştu.