Bursa Tabip Odası: Beş dakikada muayene baskısı yapılıyor

Sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara yönelik açıklama yapan BTO, Sağlık Bakanlığı’nı eleştirerek beş dakikalık muayene baskısının hastaların nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olduğunu söyledi.

Bursa Tabip Odası, Akademik Odalar Birliği'nde sağlıkta yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa Tabip Odası, bugün Akademik Odalar Birliği'nde sağlık hizmetlerinde yaşanan problemler üzerine bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan BTO Genel Sekreteri Levent Soydinç, "Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta niteliği değil niceliği önceleyen politikaları ısrarla sürdürdüğünü" söyledi.

'20 DAKİKA OLAN MUAYENE SÜRESİ 5 DAKİKA OLARAK DAYATILIYOR'

Sağlık hizmetlerinde artan şiddete ve niceliği önceleyen politikalara karşı bir araya gelen Bursa Tabip Odası, mevcut anlayışla yönetilen sağlık sisteminin; toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığına dikkat çekti. Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edildiğini hatırlatan Soydinç, bu sürenin Türkiye'de 5 dakikaya düşürüldüğünü belirtti: "Hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmakta. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayıramamasına neden olmaktadır." Soydinç, uygulamayı aynı zamanda, mesleki özerkliğe müdahale olarak değerlendirdiklerini belirtti.

'SAĞLIKLI YAŞAM HAKKINDAN VAZGEÇMEYELİM'

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın ayrıntılı öykü almak olduğuna dikkat çeken Soydinç, "5 dakikada hastanın yakınmasını anlamak da muayenesini yapmak da mümkün değil" dedi. Nitelikli sağlık hizmetlerinde ısrarlı olduklarını belirten Soydinç, uygulamanın aynı zamanda sağlıkta şiddete zemin hazırladığını söyledi: "Biz hekimlik yapmak istiyoruz. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmemeliyiz." (DUVAR)