Bursa Tabip Odası: Bu şehirde bir kişi yılda 12 kez hekime başvuruyor
Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, "Polikliniklere yıllık 850 milyon başvuru yapılıyor. Kişi başı yılda 10 sefer hekime başvuru sayımız var. Bu sayı Bursa'da 12" dedi.
BURSA - Bursa Tabip Odası, Tabipler Lokali'nde basın buluşması gerçekleştirdi. Sağlık sisteminin sorunlarına değinen Oda Başkanı Kadir Binbaş, polikliniklere yıllık 850 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu, Bursa'da bir kişinin yılda 12 kez hekime başvurduğunu belirtti.
Binbaş, "Polikliniklere yıllık 850 milyon başvuru yapılıyor. Kişi başı yılda 10 sefer hekime başvuru sayımız var. Bu sayı Bursa'da 12. Biz bunu kışkırtılmış bir poliklinik talebi olarak görüyoruz" dedi.
'AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ ŞU ANDA FİZİKİ KOŞULLARI İYİ OLMAYAN BİR SİSTEM'
2002'den önce de sağlık sisteminin eşit, adaletli bir sistem olmadığını kaydeden Binbaş, geçmişte vatandaşların yılda 3 sefer hekime ulaşabildiğini belirtti. Binbaş, bugünkü koşullarla ilgili, şöyle konuştu: "Aslında bugünkü sayılarla vatandaşların hekime ulaşmakta zorluk çekmiyorlarmış gibi görünüyor. Ancak durum öyle değil. 'Sağlıkta Reform' adı altında değişimler başladı. Bir Aile Hekimliği Sistemi kurulacak, basamaklı olacaktı. Hastalar birinci basamakta yani Aile Hekimliği'nde muayene olduktan sonra ikinci veya üçüncü basamaklara sevk edileceklerdi. Bu sevk bir türlü gerçekleşmedi. Aile Hekimliği Sistemi şu anda fiziki koşulları iyi olmayan, ciddi bir hasta yüküyle karşı karşıya kalan bir sistem durumunda. Sevk olmadığı için herkes ikinci ve üçüncü basamaklara yönelmiş durumda."
‘BÜTÇEDEN SAĞLIĞA AYRILAN PAY ÇOK DÜŞÜK’
Vatandaşların hekime ulaşmakta ciddi zorluklarla karşılaştıklarını belirten Binbaş, "Sağlığa ayrılan gayri safi milli hasıladaki pay, bütçeden ayrılan pay da oldukça düşük. 2021 rakamlarına göre iddia edilen kişi başına sağlıkta 506 dolar para harcıyoruz. Esas hasta için harcanan para 106 dolar. Amerika kişi başına 16 bin dolar harcıyor. OECD ülkeleri 2 bin 550 dolar harcıyor. Nereden bakarsanız bakın bizim 5-10 katımız arasında fazla bir kaynak aktarıyorlar” diye konuştu.
Kamucu bir sağlık sistemini savunduklarını fakat uygulanan politikaların bu yönde olmadığına dikkat çeken Binbaş, “Özel hastanelerin sayıları önemli ölçüde arttı. Şehir hastaneleri özel mantığıyla çalışmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın önemli bir kısmı buralara aktarılmaya başlandı. Bu son dönemde neoliberal politikaların sağlığa yansımasıdır. Sağlık Bakanlığı bütçesi yetersiz ama bu yetersizliğe rağmen şehir hastanelerine bütçenin yüzde 11’ini ayırıyoruz. Yani Türkiye’deki büyük bir inşaat şirketi ülkedeki en büyük sağlık işletmecisi oldu” ifadelerini kullandı.
‘AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ GÜÇLENDİRİLMELİ'
Sağlık sistemindeki kaos ortamının hekimlere yük olarak yansıdığını ifade eden Binbaş, “Hastaya ayrılan süre aslında iki dakika. Beş dakikada muayene ile hiç kimse iyileşmeyecektir. Randevu almak da sorunlu, muayeneden sonrası da sorunlu. Aylar sonrasına randevu veriliyor. Sağlık sistemindeki bu tıkanıklık hekime şiddet olarak dönüyor. Bu sistem hekimin onurunu, itibarını azaltan, yok etmeye çalışan bir sisteme dönüştü” dedi.
“Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir tarihinde nüfusun iki katı acile başvuru sayısı olmamış” diyen Binbaş, her muayenenin aslında para demek olduğunu ve bunun da ciddi bir israfa neden olduğuna değindi. Çözümün aslında çok basit olduğunu kaydeden Binbaş, birinci basamak olan Aile Hekimliği Sistemini’ni güçlendirmek gerektiğini, fiziki koşulların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Binbaş, “Birinci basamağı güçlendirdiğinizde sağlık sistemindeki sorunların yüzde 85’ini çözüyorsunuz. Bu şekilde polikliniklere başvuru sayısının azaldığını göreceğiz” diye konuştu.