Bursa Tabip Odası İl Sağlık Müdürlüğü’ne dava açtı
Bursa Tabip Odası, İl Sağlık Müdürlüğü'nün hekimlerin poliklinik saatlerini uzatan düzenlemesini, hasta haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yargıya taşıdı.
BURSA - Bursa Tabip Odası, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün haziran ayında hayata geçirdiği, hekimlerin poliklinik saatlerini uzatan düzenlemesine karşı dava açtı. Bursa Tabip Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu düzenlemeyle serviste yatan hastaların nitelikli sağlık hizmeti alması engelleniyor.
‘SERVİSTE YATAN HASTALARIN KONTROLÜ İMKANSIZ HALE GELDİ’
İl Sağlık Müdürlüğü’nden aralık ayında gönderilen son yazı ile MHRS randevularının sıklığı artırılmıştı. Hazırlanan dilekçeyle Bursa İdare Mahkemesi’ne söz konusu yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldı. Yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerinde, düzenlemenin hukuka aykırı olduğu ve hasta haklarını ihlal ettiği belirtildi.
Düzenlemeden önce Bursa Şehir Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 5 dakikada bir randevu verilirken, devlet hastanelerinde de 10 dakikada bir hasta randevusu ve saat başı ek randevu uygulaması vardı. Düzenlemeyle birlikte Şehir Hastanesi’nde ek randevu sistemi açıldı ve her saat başına iki hasta ilave olmak suretiyle ek randevular oluşturulmaya başlandı. Ek randevularda hastalara net bir randevu saatinde değil, bir saatlik zaman dilimi içinde bakılacağı yönünde bilgi verildi. Örneğin, 'saat 09.00 ile 10.00 arasında bakılacaksınız' şeklinde bilgi verilerek randevu oluşturulmaya başlandı. Devlet hastanelerinde ise randevu saatleri 09.00-15.50 den 08.30-16.20 arasına çekildi. Dava dilekçesinde, "Hekimin hasta randevularının sabah 08.30 da başlaması, serviste yatan hastaların kontrolünü neredeyse imkansız hale getirmiştir" denildi.
'İLÇE HASTANELERİNDE ÇOĞU BRANŞTA TEK HEKİM ÇALIŞIYOR'
İlçe devlet hastanelerinde çoğu uzmanlık branşında sadece bir hekimin çalıştığı belirtilen dava dilekçesinde, "Tek hekimin, konsültasyon hizmeti, acil hizmeti, yatan hasta kontrolü ve her gün poliklinik görevlisi olmasının uygulamada karşılığı yoktur. İnsan hayatı ve sağlığıyla ilgili bu kadar önemli bir uygulamada hastaların tedavisi için ayrılması gereken süreler gözetilmemiş, hekimlerin görüşü alınmamıştır" ifadeleri yer aldı.
'SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARI ARTACAK'
Bursa Tabip Odası'nın davaya yönelik yaptığı yazılı açıklamasında şöyle denildi: "MHRS randevularının sıkılaştırılması ve hekimin diğer görevlerini yapması için bırakılan zamanın kısıtlılığı nedeniyle sağlıkta şiddet olayları azalmayacaktır. Aksine devletin yurttaşlarının sağlık sorunlarının çözümü için reva gördüğü 5 dakika sonucunda sağlıkta şiddet olayları artacaktır."