Bursa’da çocuk onkoloji servisinde hekim kalmayınca yeni görevlendirme yapıldı

Bursa’da Çocuk Onkoloji Kliniği’nin kapatılacağı iddiasını yalanlandı. Sağlık hizmetinin aksamadan devam ettiğini belirten Başhekim Rıdvan Ali, servise yeni hekim görevlendirmesi yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Sosyal medyada Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi’nin Çocuk Onkoloji Kliniği’nin çalışan hekim kalmaması nedeniyle kapatılacağı iddia edildi. Klinikte hekim kalmaması üzerine üniversite tarafından Hematoloji Bilim Dalı’nda aynı zamanda onkolog olan bir hekim görevlendirmesi yapıldı. İddialar üzerine Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, çocuk kliniğinin hizmete devam edeceği açıklamasını yaptı.

Klinikte bulunan iki hekimden biri istifa etti diğeri ise geçirdiği kalp ameliyatı nedeniyle tedavi sürecinde. Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Rıdvan Ali, 25 yatılı hastası bulunan klinikte sağlık hizmetinin aksamaya uğramadan devam ettiğini, sosyal medyadaki iddiaların asparagas olduğunu söyledi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş, henüz tedavi aksamasıyla ilgili bir durum olmadığını ancak istihdam yetersizliğini risk taşıdığını ifade etti.

'HASTANE KAPANMADI HİZMET DEVAM EDİYOR'

Uludağ Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Çocuk Onkoloji Kliniği’nde istifa eden ve ameliyat olan hekimle birlikte serviste hekim kalmadı. Her gün yüzlerce hastanın muayene için gittiği, 25 hastanın tedavisinin devam ettiği hastanenin kapatılma iddiası, hasta yakınlarını tedirgin etti.

Görüştüğümüz hastane personelleri, sırada bekleyen onlarca hasta olduğunu anlattı. Ailelerin çocuklarını nereye götüreceğini düşünmeye başladığını söyleyen hastane personeli, Bursa’da diğer onkoloji servislerindeki hastaların da üniversiteye gönderildiğini, hastanedeki yükün fazla olduğunu söyledi.

Hastane Başhekimi Rıdvan Ali, servisin hekiminin olduğunu ve hizmet vermeye devam ettiğini belirtti. Ortaya atılan iddiayı lüzumsuz olarak değerlendiren Ali, “Hastalar hiçbir yere gitmiyor. Herhangi bir hasta alımı ve bakımında eksiklik ya da kısıtlama durumu söz konusu değildir. Şu an hastanede yatan 25 hastamızın da tedavisi aktif devam ediyor” dedi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz tarafından yapılan açıklamada, üniversite yönetiminin devreye girerek yaşanan sorun karşısında çözüm üretildiği kaydedildi:

“Hematoloji Bilim Dalı’ndaki bir arkadaşımızı aynı zamanda onkolog olması hasebiyle çocuk onkolojisinde görevlendirdik. Hasta yakınları müsterih olsunlar. Çünkü netice itibariyle burada yönetici olanlar ve onun dışında sağlık hizmeti verenler vicdan sahibi insanlardır. İşin sadece bilim değil, vicdani boyutuyla da ilgilenmek durumundalar. Bilim ve vicdan bir araya getirilerek orta yolu bulduk.”

Rektör Kılavuz, ayrıca servise takviye için kadro ilanı açacaklarını bu konuda da yöneticilerden destek beklediklerini ifade etti.

‘UZMAN SAYISI AZ YOĞUNLUK RİSKİ VAR’

Konuya dair görüştüğümüz Bursa Tabip Odası Başkanı Tufan Kumaş, pediatrik onkoloji hastalarını takip eden iki hekimin dışında hasta takibi yapan başka hekim olmadığına dikkat çekerken, hastanenin hem Bursa hem de çevre illerden gelen hastalara bakmak durumunda olduğunu ifade etti.

Kumaş, Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nin bölge hastanesi niteliğinde olduğunu belirtti. Yakın zamanda TUS kadroları açıklandığını, pediatride oldukça boş kontenjan kaldığını hatırlatan Kumaş, bölümün zor olduğunu, uzman sayısının her geçen yıl azaldığını sözlerine ekledi ve “Şimdiye kadar bir sorun bize yansımadı. Fakat yoğunluk her zaman riski beraberinde getirir” dedi.

‘ŞU ANKİ KRİZ GELECEĞİN GÖSTERGESİ’

Dr. Kumaş, sonuçların nedenlerine bakılması gerektiğine işaret etti.

Hekimlerin özlük hakları ve iş yükünün arttığını söyleyen Kumaş, “Bu branşta çalışan hekim sayısı da çok az. Çünkü emeğin karşılığı yok. Buraya talep ortadan kalkmış durumda. Şu anda yaşanılan kriz, gelecekte daha kötü bir krizin yaşanacağını gösteriyor” dedi.

Kumaş, üniversite yönetiminin aldığı kararı hastaların tedavisinin durdurulmaması üzerine olduğunu fakat, klinikte istihdamın artırılması ve yeni uzmanlar kazandırılmasının olumlu olacağını söyledi.