Bursa'da hayvanseverlerden yasa teklifine karşı oturma eylemi

Sokak hayvanlarına 'ötanazi' yolunu açan yasa teklifinin meclise sunulmasının ardından hayvanseverler Bursa'da Nilüfer Üç Fidan Parkı'nda oturma eylemi başlattı.

Fotoğraf: Pelin Akdemir
Google Haberlere Abone ol

BURSA - AK Parti tarafından hazırlanan ve sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifinin meclise sunulmasının ardından tepkiler sürüyor. Hayvan hakları savunucuları, Bursa'da da eyleme geçti. Nilüfer ilçesi Üç Fidan Parkı'nda 23 Temmuz Salı akşamı başlayan oturma eylemi devam ediyor.

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, yasa teklifine karşı Ankara’da başlayan eylemi Bursa’ya da taşıdı. Hayvan hakları savunucuları, Nilüfer ilçesi Üç Fidan Parkı’nda saat 20.00’dan 22.30’a kadar her akşam oturma eylemi gerçekleştiriyor.

‘HAYVANLAR ÖLÜRSE İNSANLAR DA SORUN YAŞAYACAK’

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Ülker Şahverdi, pazartesi günü mecliste görüşülmeye başlanacak yasa teklifi için pazar günü Ankara’da eylem yapılacağını, Bursa’dan da otobüslerle eyleme katılımın sağlanacağını belirtti. Hayvan Hakları Komisyonu'yla beraber Bursa’daki hayvanseverler olarak oturma eylemini başlattıklarını söyleyen Şahverdi, “Hayvanlara olan her şiddet sonrasında biz eylemlerimizi yaptık. Bizi farklı isimlerle nitelendiriyorlar ama biz geniş bir kitleyiz. Bu kitlenin önemli çoğunluğu hayatlarını hayvanlara bağlamışlar. Hayvanlar, aile bireyi gibi olmuşlar. Bu hayvanlar öldürüldükten sonra bu insanların geneli intihara kadar gidebilecek sorunlar yaşayacaktır. Bu ciddi bir durum” diye konuştu.

Sokak hayvanlarına bakmak için yeterli bütçenin de insan gücünün de var olduğunu söyleyen Şahverdi, “Belediye diyorlar ama çözüm belediyeler değil. Bu hayvanları besleyen zaten gönüllüler. Hiçbir çözüm üretmeyip, denetlemeyip böyle bir yasa geçirmeye çalışmaları hiçbir ahlaka, vicdana sığmıyor. Kendini savunamayan canlıların sesi olmaya çalışıyoruz. Bizi duymayanlar, hayvanları da umursamıyorlar” dedi.

‘TOPLUM SAĞLIĞINA DA AYKIRI OLACAK’

Bugüne kadar birçok sokak hayvanını beslediğini anlatan Özdem Konur, “60-70 köpeğe bakan, kısırlaştıran, her gün düzenli besleyen insanlarımız var. Bu düzeni bozmaya kimin hakkı olabilir. Bu yapılan toplum sağlığına da aykırı bir davranış olacak” dedi.

Avrupa’da yıllarca yaşadığını ifade eden Konur, “Yaptıklarının en kötüsünü niye alıyorsunuz? New York’u, Paris’i düşün, fareler cirit atıyor. Bu mu istediğiniz? Böyle bir hayat mı? Köpeklerin olmadığını düşünün, yaban hayvanları inecek. Köpekten korkanlar, çocukları yaban hayvanlarından nasıl koruyacaklar? Yaban hayatla sivilizasyon arasında bir köprüdür köpek. Her şeyin bir düzeni, dengesi var, bu şekilde olmaz” diye konuştu.

Semra Tarhanacı ise “Allah’ın verdiği canı kimse alamaz. İnsan için de hayvan da için de geçerli. O da bir can taşıyor” dedi.