Bursa'da kaçak çimento tesisine karşı protesto: Yetkililer 'Şirket kadar gücümüz yok' diyor
Bursa'da yıkım kararı olan kaçak çimento tesisi protesto edildi. Avukat Ahmet Keskin, tesisin 9 kez mühür kırdığını, yetkililerin "Teknik Beton kadar gücümüz yok" dediklerini söyledi.
BURSA - Bursa'nın Nilüfer ilçesinde bir yıldır Danışman Grup'a ait Teknik Beton şirketi tarafından işletilen ruhsatsız ve izinsiz çimento tesisine karşı Altınşehir ve Ertuğrul mahallelerinin halkı, Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Basın açıklamasının ardından mahallelilerden toplanan imzalar ve şikayet dilekçeleri, müdürlüğe teslim edildi.
'MÜCADELE ETTİĞİMİZ ŞEY İDARENİN KANUNLARI UYGULAMAKTAN ACİZ OLMASI'
Nilüfer Kent Konseyi adına konuşma yapan avukat Ahmet Keskin, konsey olarak kaçak tesisin yıkımı için belediye, kaymakamlık, valilik, il müdürlükleri gibi yetkili kurumlara başvurduklarını, kurumların kendilerine "Teknik Beton ve Atış Yapı kadar gücümüz yok" yanıtını verdiklerini söyledi.
Keskin, "'Bizim kendi koyduğumuz yasayı uygulayacak gücümüz yok' diyorlar. Mücadele ettiğimiz şey sadece kimyasal madde, yaşam alanlarımızın içine kadar giren toz bulutu değil. Hem yerel yönetimlerin hem merkezi idarenin bu ülkenin kanunlarını uygulamaktan aciz olması. Nilüfer Belediyesi yetkilileri 5 kez mühürledi, davalar açıldı. Belediye 4 kez daha mühürledi. Teknik Beton yöneticileri kendilerinde istedikleri suçu işleyecek gücü görüyorlar. Paraları olduğu için sürekli ihlalde bulunuyor ve bunun bedelini parayla ödeyebileceklerini düşünüyorlar" diye konuştu.
'YIKIM KARARI BULUNAN TESİS 9 KEZ MÜHÜR KIRIP ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ'
Ortak basın açıklamasını okuyan Altınşehir Mahallesi sakini Fatma İğrioğlu, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan kurulan çimento tesisi için Nilüfer Belediyesi tarafından 20 Aralık 2023 tarihinde yıkım kararı alındığını hatırlattı.
Belediyenin Bursa Kaymakamlığı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne tesisin yıkımı için ekipman desteğinde bulunulma talebinin olumsuz karşılandığını söyleyen İğrioğlu, tesisin 9 kez mühür kırarak tam kapasite çalışmaya devam ettiğini söyledi.
'BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR'
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı'ndan gelen rapora göre; çimento tesisinin atık su, atık yağlar, ağır vasıta araçlar, gürültü gibi çevresel unsurlara bağlı olarak insan sağlığına zarar verdiğini aktaran İgrioğlu, çimento tozuna maruz kalmanın solunum yolu ve akciğer hastalıklarına yol açtığını belirtti.
İğrioğlu, "Beton tesisinin kendi gürültü kirliliğinin yanı sıra şehir merkezinde olması nedeniyle de ağır vasıta trafiğini bölgeye çekerek gürültü kirliliğini ve emisyonu artırması kaçınılmazdır. Bu durum çevre sakinlerinin stresini artırarak, yaşam kalitesini düşürerek, uyku bozuklukları, anksiyete ve hipertansiyon gibi bir çok hastalığa neden olabilir" diye konuştu.
İğrioğlu, halk sağlığını tehdit eden kaçak tesisin vakit kaybetmeksizin kapatılması için yetkililere çağrıda bulundu.
'HALKIN YANINDA OLUN'
Valiliğe ve belediye başkanlarına seslenen Altınşehir Mahalle Muhtarı Melahat Ünlü Şanal, "Halkın yanında olun, kapitalin yanında olmayın" dedi. DSİ Genel Müdürü'ne de çağrı yapan Şanal, "Kaçak beton santrali yer altı sularını da çekiyor. Çok büyük bir tehlike altında olduğumuzu görün lütfen" diye konuştu.
'DEVLET, FİRMAYI VERDİĞİ İŞLERLE FİNANSAL OLARAK DESTEKLİYOR'
Tesise yakın Shu sitesinde oturan mahallelilerden Metin Güdük, "Üç mahallenin çocukları her gün o yolu kullanıyor. Göstermelik su döküyorlar. Her taraf çamur içerisinde kalıyor. Akşamları yürüyüş yapardık, yapamıyoruz. Firmanın internet sitesine baktığımızda bizim mahallemizdeki santralin resmi yok. Kaçak olduğunu onlar da biliyorlar. Bu firmayı devletin desteklediğine dair birçok projede gördük. Devlet kuruma bırakın dur demeyi, verdiği işlerle finansal olarak destekliyor" dedi.