Bursa'da seçim öncesi temeli atılan metro projesi 'hayal' çıktı

Aylık basın buluşmasını gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, temeli seçim öncesi atılan Üniversite-Görükle Metro Hattı projesinin ihalesinin olmadığını açıkladı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basınla gerçekleştirdiği aylık buluşmasında açıklamalarda bulundu. Bu sabah Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen basın açıklamasında, Bozbey seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle Metro Hattı projesinin aslında olmadığını söyledi.

Bozbey, "Üniversiteden Görükle'ye giden hat projesinin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

EMEK- ŞEHİR HASTANESİ HATTINDAN KALAN PARAYLA YAPILMASI PLANLANMIŞ

Üniversite- Görükle Metro Hattı'nın seçim öncesinde temeli atılmıştı. Bedeli yaklaşık 170 milyon dolar olan projenin ihalesi gerçekleştirilmemiş.

Bozbey, "Bu projeyle ilgili bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizleri üzdü. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle Hattı. Aslında böyle bir proje yok. Proje sadece tasarımda var ama finansman ayrılmamış. Emek- Şehir Hastanesi Hattında yapılabilecek bir kazançla, yani yer üstünde yapılarak, 7 milyar lira ihale bedelinden bir miktar kalacağı için bununla Üniversite-Görükle Hattının yapımı planlanmış. Böyle bir gerçeğin olmadığı ortada. Üniversiteden Görükle'ye giden hat projesinin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

Bozbey, ek finansman ve kredilerle bu hattın yapımı için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bozbey, "Ancak seçim öncesi temeli atılan bu hat için yapılanların bir hayal ürünü olduğu, bölge insanını kandırmacadan ibaret olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

'BAKANLIK ÖNCE ALACAĞIZ DEDİ, SONRA TOPU BÜYÜKŞEHİRE ATTI'

Bozbey, bakanlık tarafından 10 Aralık 2020'de projesine başlanılan Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı'nın projede belirtilen tarihe göre 8 Aralık 2025'de bitirilmesi gerekirken sadece yüzde 50'sinin tamamlandığını söyledi. Projenin bedeli yaklaşık olarak 7 milyar lira.

2025'de Emek-Şehir Hastanesi Hattı'nın açılması nedeniyle ihtiyaç duyulacak 68 vagon için bakanlık ile görüşme yapıldığını, fakat siparişin henüz verilmediğini söyledi. Bozbey, "Bakanlık vagonları 'biz alacağız' diyor. Daha sonra '44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir Belediyesi borçlansın' demişler. Fakat bakanlık 'Biz bu araçları almayacağız' diye bildirdi. Araç başı 2.1 milyon euro. 5,5 milyar lira civarında bir araç alımından bahsediyoruz. Hattı yapan bakanlık araçları almayacağını söyleyerek Büyükşehir Belediyesi'ne topu atmış durumda" dedi.

Bozbey, 68 vagon alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapmaya başladıklarını ekledi.

BURSA'DA İLK KEZ DENİZDEN ŞEHİR İÇİ ULAŞIM BAŞLIYOR

Bozbey ayrıca Bursa'da ilk kez Mudanya, Gemlik ve Kumla arasında denizden şehir içi ulaşımın başlayacağını duyurdu. 'Körfez Ulaşım Projesi' olarak adlandırdıkları denizden şehir içi ulaşım sisteminin 13 Temmuz Cumartesi günü başlayacağını belirten Bozbey, Mudanya'dan Gemlik-Kumla ve Mudanya’dan Tirilye hattının belli saatlerle faaliyete geçeceğini söyledi.

BESAŞ ekmeğine gelen zam ile ilgili açıklama yapan Bozbey, maliyetin yüzde 100'ü aşmasına rağmen kendilerinin yüzde 66 artış yaptığını, böylelikle ekmeğin yüzde 33 daha ucuza satıldığını savundu.

Öğrencilerin bulunduğu alanlarda da Kent Lokantaları'nın açılacağını, ayrıca sadece öğrencilerin faydalanabileceği öğrenci lokantaların da açılacağını sözlerine ekledi.