Bursa'da Sinan Ateş'in kitabını dağıtanlar gözaltına alındı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Sinan Ateş'in 'Göktürkler' adlı kitabını dağıtmak isteyen 3 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Sinan Ateş adına lokma dağıtılması polis tarafından engellenmek istendi.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Mustafakemalpaşa ilçesinde Sinan Ateş'in 'Göktürkler' adlı kitabını Adnan Menderes Meydanı'nda ücret alınmadan dağıtan 3 kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Ayrıca Sinan Ateş için yapılan lokma dağıtımına da polis ekipleri tarafından engel olunmak istendi.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI TEPKİ GÖSTERDİ

Sinan Ateş gönüllüleri tarafından Sinan Ateş'in 'Göktürkler' kitabını dağıtan Bilal Aydemir, İbrahim Aydoğan ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, polis ekiplerince gözaltı alındı.

Polis, şikayet üzerine kitap dağıtan kişileri masada duran bildirileri dağıttığı gerekçesiyle savcılığın verdiği talimatla gözaltına aldı. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in tanıtıldığı bildiride, MHP Milletvekili Adayı İsmet Büyükataman'ın adı geçiyor. Büyükataman'ın 'koltuk korkusu yüzünden başsağlığı dilemediğinin' yazıldığı bildiride, "İnancımız odur ki şehidine sahip çıkan Bursalılar, İsmet Büyükataman başta olmak üzere MHP listelerindeki diğer adaylara en güzel cevabı verecektir" ifadeleri yer alıyor.

Kişilerin bildiri dağıtmadığını belirten avukat Onur Altuntaş, 2022'de Türk Ceza Kanunu'na eklenen 217/A maddesi olan 'halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' gerekçesiyle gözaltı yapıldığını, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve DEVA partisi ve Sinan Ateş gönüllülerince İtfaiye Meydanı'nda dağıtmak istenen lokma dökümüne de izin verilmedi. CHP Bursa Milletvekili Adayı Dr. Kayıhan Pala, İYİ Parti Bursa Milletvekili Adayı Sevinç Atabay ve avukat Şeyda Şahin, gözaltılara ve lokma dağıtımının engellenmesine tepki gösterdi.

Milletvekillerinin müdahalesiyle lokma dağıtımı gerçekleştirilirken gözaltına alınan kişiler, önce sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından kişilerin ifadesi alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.  

DEVA Partisi İlçe Başkanı Özlem Bayraktar, "MHP lokma dağıtırken bir sorun çıkmıyor ama biz daha önce de engellenmeye çalışıldık. İlçede bütün lokma hayrı bu meydandan yapılır" dedi.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

İlçe emniyetinde ifadeleri alınan 3 kişi, Mustafakemalpaşa Başsavcısı Yusuf Canik tarafından tutuklama talebiyle ilçe adliyesine sevk edildi.

İYİ Parti milletvekili adayı avukat Şeyda Şahin, masalarda bulunan bildiriye istinaden savcılığa bildirim yapıldığını söyledi. Şahin, emniyet önünde yaptığı açıklamasında, "Savcılık tarafından ifade alınmaları için emniyete getirildiler. İfadelerinin alındığı konu bir ila üç yıl arasında yargılaması yapılabilecek bir suç olmasına rağmen bugün Türkiye'de hukukun geldiği nokta burasıdır. Bugün arkadaşlarımız serbest bırakılmak yerine savcılığa sevk ediliyor. Bu çocuklar sadece şehit Sinan Ateş'e ait kitabı dağıtırken gözaltına alınmışlardır. İddiaya konu edilen broşürlerle alakaları yoktur. Kaldı ki broşürlerin içeriğinde de hiçbir şekilde suç teşkil eden olay yoktur. Kitap dağıtan çocuklar ellerinde kesinlikle broşür olmadığını beyan etmelerine rağmen ne yazık ki serbest bırakılmak yerine Kemalpaşa Adliyesi'ne sevk edilmişlerdir" diye konuştu.

İfadelerin incelenmesinin ardından nöbetçi mahkemece, 3 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

'HUKUKA AYKIRI BİR MÜDAHALEDİR'

Avukat Şahin, olayı şöyle özetledi:

"Gözaltı, bizim müvekillerimiz tarafından dağıtılmamış olan, daha öncesinde dağıtılmış broşürlerle alakalıymış. Emniyette ifadeleri alınmasıyla suçlamaları öğrenmiş olduk. Serbest bırakılmaları gerekirken, çünkü suçlamanın alt sınırı bir yıl üst sınırı üç yıl olduğu için, beklemediğimiz halde bugün Mustafa Kemal Paşa Adliyesi'ne gelmiş olduk. Uzun süre savcı tarafından bir karar verilmesini bekledik. Dosya suç ceza hakimliğinin önüne gitti. Uzun bir bekleyişin ardından sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla üç müvekkilimizin serbest bırakılmasına karar verildi. Belirtmek istiyoruz ki burada yapılan şey yasanın uygulanması değildir. Tamamen hukuka aykırı bir müdahaledir."

Selma Ateş 


'15 MAYISTA SİZLERLE GÖRÜŞECEĞİZ'

Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş, yaptığı açıklamada, "Sinan için her yerde adaleti savunacağız. Bu kitap yasaklı olan bir kitap değil. Bunun hesabını size 15 Mayıs'ta soracağız. 15 Mayıs sabahına kalktığımızda hepimiz sizlerle görüşeceğiz. Bu yapılan hukuksuzlukların, adaletsizliklerin, hepsinin hesabını hep birlikte soracağız. Adalet herkese bir gün lazım olacak. Herkese. Bunu unutmayın. Yeter ki kıyamet dahi. Adalet yerini bulacak. Ama zamanı var" diye konuştu.

 

Etiketler Sinan Ateş lokma Bursa