Bursalı kadınlar: Taliban’ı değil, Taliban yönetimi altında ezilenleri dikkate alın

Bursa'da kadınlar, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından Afgan kadınlarla dayanışma için açıklama yaptı. Kadınlar bütüncül bir göçmen politikası yapılmasını talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından Afganistan'ı terk etmeye çalışan kadınlara Bursa'da destek açıklaması yapıldı.

Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda saat 19.30'da bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Bursa Kadın Platformu adına Hülya Ağ okudu.

'KADINLAR, KIZ ÇOCUKLARI, LGBTİ+'LAR TALİBAN ACIMASIZLIĞINA TERK EDİLDİ'

Afganistan'ın başkenti Kabil 2 gün önce Taliban tarafından ele geçirildi. Kadınlar, kız çocukları ve LGBTİ+'lar olmak üzere tüm Afgan halkının Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız bulan Bursa Kadın Platformu, kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınların ve kız çocuklarının büyük tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

'AFGANİSTAN'I BU KARANLIĞA SÜRÜKLEYENLERİ TANIYORUZ'

Taliban’ın girdiği kentlerde elektrik ve telefon bağlantılarını kesmesi nedeniyle iletişim kurmanın iyice zorlaştığı bir durumda özellikle kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+'lar, insan hakları savunucuları, gazeteciler için derin endişe taşıdıklarını ifade eden Hülya Ağ, “Ülkeden Taliban’ın katlettiği kadın haberleri geliyor. Taliban, Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için katletti. Taliban’ın kız çocukları ve bekar kadınların askerlere teslim edilmesini istemesi, kadınlar ve kız çocuklarının hayatları ve bedenleri üzerindeki tehdidin boyutlarını gözler önüne seriyor” dedi.

“Geçtiğimiz günlerde Kandahar kentini ele geçiren Taliban militanları bankada çalışan kadınları işten ayrılmaya zorladı. Üniversitelerin kadın yurtları zorla boşaltıldı. Taliban, kadınların başörtüsü takması gerektiğini ve başörtüsü takmadan ve yanlarında erkek olmadan toplum içine çıkamayacaklarını dayatarak kadınları zorla eve kapatmaya çalışıyor” diyen Ağ, "Afganistan’ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz” ifadelerini kullandı.

'BÜTÜNCÜL BİR GÖÇMEN POLİTİKASI OLUŞTURULMALI'

“Taliban'ın ‘tanınacak’, ‘inanç birliği içinde’ temasta bulunulacak bir yönetim değil, kadın ve insan hakları düşmanı köktendinci bir suç örgütü olduğunu” söyleyen Ağ, “bütüncül bir göçmen politikası oluşturulması” çağrısında bulundu.

Ağ, “Taliban’ı değil, Taliban yönetimi altında ezilen Afgan sivillerini dikkate alan, onları ‘pazarlık nesnesi' gibi görmeyen, en temel yaşam haklarını gözeten bir yaklaşımı görmek istiyoruz” diye konuştu.

Kadınlar Türkiye'den ses verip kadın dayanışmasını büyüttüklerini vurgulayarak Afganistanlı kadınların sesine ses olacaklarını söyledi.