Bütçe için Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü beklemeye alındı

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan performans esaslı program bütçe ile hükümetin borçlanma yetkisini iki katına çıkaran teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Teklifi' kabul edildi. Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Performans esaslı bütçeden performans esaslı program bütçeye geçiş ve hükümetin borçlanma yetkisini iki katına çıkaran 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Teklifi', TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun hafta sonu Meclis’e sunulacak 2020 bütçesi öncesi çıkması gerektiği için Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü, baz istasyonları ve OHAL KHK’leri ile ilgili 5 madde daha sonra değerlendirilmek üzere çıkarıldı.

İYİ PARTİLİ SIDALI: VESAYETİN İTİRAFI

Kabul edilen teklife göre bütçe performans esaslı program bütçe olarak hazırlanacak. Hafta sonu Meclis’e sunulacak bütçenin daha kanun çıkmadan bu esasa göre yapılmış olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, “2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin bu hafta Meclis'e gelen program bütçe şeklinde hazırlandığını biliyoruz. Önemli olan uygulamada bu sistemin oturtulabilmesi ve kusursuz şekilde çalışabilmesidir. Ancak daha da önemlisi devlet kurumlarının henüz kabul edilmemiş bir kanuna göre bütçe hazırlamış olmasıdır. Bürokratlar kanunun daha Meclise dahi gelmeden kabul edileceğini biliyorlar. Bu durum en hafif ifadeyle hem milletvekillerine hem de millet iradesinin temsil makamı Meclise yapılan saygısızlıktır, yasamanın üzerinde yürütme vesayetinin apaçık itirafıdır” dedi.

HDP'Lİ İPEKYÜZ: BİZİ NOTER GİBİ GÖRÜYORLAR

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de teklifin bütçe sunumunun yapılacağı 17 Ekim’den iki gün önce Meclis’te kanunlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti, “Eminim basılmıştır, bir yerde bekleniyor. Çünkü bizi bir noter gibi görüyorlar ve size "Bir an önce bunun çıkması lazım" deniyor” sözleriyle tepki gösterdi.

CHP'Lİ KUŞOĞLU: ÇIKAN MADDELER YİNE ÖNÜMÜZE GELECEK

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da teklifin geçmesi için tartışmalı bazı maddelerin çıkarıldığını hatırlattı, “Bugün yaptığımız yasa hayırlı olsun ama gereken özenden yoksundur. Olumlu olan bazı maddeler var, onları destekledik. Eleştirilerimiz olmasına rağmen -Büyükşehir Yasası'nda olduğu gibi- destekliyoruz ama çok daha iyi bir şekilde tartışılıp eksiklikleri, noksanlıkları düzeltilebilirdi. Ben eminim, o tekliften çıkmasını desteklediğimiz kanun maddeleri birkaç ay sonra yine önümüze gelecek; eksik, yanlış yapılmış diye önümüze getirilecek tekrar” dedi.

Teklifin bir an önce yasalaşması için tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü'nün kariye meslek olarak düzenleyen maddeler, baz istasyonlarının kurulumunu kolaylaştıran madde ve OHAL kanunları kapsamında haklarında ilave tedbirler uygulanan kişiler için ilgili oldukları kurumlara ve mahkemelere itiraz yolunun açılmasını içeren tartışmalı madde söz konusu düzenlemelerin daha ayrıntılı bir şekilde ele alınması için AK Parti milletvekillerinin önergeleriyle geri çekildi. (DUVAR)