Bütçeye Sezai Karakoç’lu, Hasan Bitmez’li şerh

SAADET - Gelecek Grubu, Meclis’te görüşmeleri devam eden 2025 bütçesine muhalefet şerhini Meclis’e sundu. Şerhte, Sezai Karakoç'un şiiri yer aldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - SAADET - Gelecek Grubu’nun şerhi geçtiğimiz yıl Meclis Genel Kurulu’nda kürsüde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden SAADET Milletvekili Hasan Bitmez’in son konuşmasıyla başladı.

2025 yılı bütçesinin hükümetin ekonomi politikalarındaki eksiklikleri açıkça ortaya koyduğu belirtilen şerhte, “Bütçe, yüksek enflasyon ve dış borç yükü altında boğuşan ekonomiye yönelik ciddi tedbirler almak yerine, geçici çözümler ve popülist harcamalarla doludur. Esasen bu bütçe, günü kurtarma bütçesidir. Kamu harcamalarındaki artış, verimlilikten yoksun ve sürdürülebilir olmayan bir büyümeyi teşvik ederken, vergi politikalarındaki değişiklikler, sosyal adaleti zedeleyerek gelir dağılımı dengesizliklerini daha da artırmaktadır” denildi.

Bütçenin küresel ekonomik değişimlere ve jeopolitik risklere karşı hazırlıksız bir duruş sergilediği kaydedilen metinde “Bütçe, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik istikrarını tehlikeye atmaktadır. Bu durum hem yerel ekonomik dinamikler hem de uluslararası yatırımcı güveni açısından ciddi endişeler yaratmakta, Türkiye’nin gelecek ekonomi senaryolarına karşı direncini zayıflatmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

BU BÜTÇE FAİZ BÜTÇESİDİR, BEREKET GETİRMEZ

Şerhte faiz ödemelerinin bütçedeki payının yüzde 13,24 olduğunu ve bu büyüklüğün orantısız olduğu belirtilirken şu ifadelere yer verildi:
“Faiz ödemelerinin yüksek oranı, hükümetin borçlanma stratejisinin ülkenin mali sağlığı üzerinde oluşturduğu baskıyı ve ekonomik kırılganlığı işaret etmektedir. Faize savaş açtığını ileri süren ve nas var diyerek kamuoyu desteği isteyen iktidarın bütçedeki faize ayırdığı miktarın tezatlığı en basit ifadeyle ciddiyetsizlik olarak nitelendirilebilir. Bütçelerin memleketin refahı motivasyonu ile hazırlanması gerekirken böyle bir bütçenin nasıl insanımıza müreffeh bir yaşam sunacağı ciddi bir soru işaretidir. Bu bütçe bu haliyle bir faiz bütçesidir, milletimize, memleketimize bereket getirmesi beklenemez.”

100 LİRA VERGİNİN 15 LİRASI BORÇ FAİZLERİNE

SAADET-Gelecek Grubu’nun metninde vatandaşın ödediği her 100 lira verginin 15 lirasının borç faizlerine ödediği kaydedildi. Metinde bütçe açığına ilişkin de şu değerlendirmeler yapıldı: “1 trilyon 931 milyar TL'ye ulaşan bütçe açığı, hükümetin harcama ve gelir politikalarında derin bir dengesizlik olduğunu göstermektedir. Bütçe açığının GSYH’ya oranı yüzde 3,14’e tekabül etmektedir. Bu, ekonominin temelinde yatan yapısal sorunların göz ardı edildiğinin, üretim ekonomisinin benimsenmediğinin ve kısa vadeli çözümlerle idare edilmeye çalışıldığının bir işaretidir.”

VERGİ YÜKÜ, FAİZ YÜKÜ, KKM YÜKÜ

Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin yüzde 89,08’inin vergi gelirleri olduğu belirtilen metinde, Vatandaşlarımızın ödediği vergiler faiz lobilerine gitmekteyken insanlarımız vergi yükünün altında ezilmektedir. Vergi yükünün üstüne birde faiz yükü ve Kur Korumalı Mevduattan kaynaklanan yüklerde bulunmaktadır” denildi.

İKTİDARIN UMUT YIKMA HASTALIĞI VAR

Muhalefet şerhinde, AK Parti iktidarının her yıl bütçe döneminde hedefler vermek, planlar sunmak, umut satmak ama neticesinde hedefe koşmamak, plana uymamak, umutları yıkmak hastalığı bulunduğu belirtilirken “İktidarın bir üst hedef olarak ortaya koymuş olduğu ve sürekli dillere pelesenk olan dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek hedefinden de ülkemizin ne kadar uzak olduğunu vatandaş sofrada, sokakta, elini cebine attığında gayet açık görmektedir. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek bir tarafa ilk 20 ekonomisi arasında kalmak bile büyük başarı olacaktır. Ülkemizi bu hale getirmek utanılası bir durum olsa gerektir” ifadeleri kaydedildi.

SIKILAŞTIRMA POLİTİKALARI GİDEREK ARTACAK

Bütçe Kanun Teklifi’nde devletin giderlerinin 14 trilyon 731 milyar TL, gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar TL olmasının hedeflendiği belirtilen metinde, bütçe açığına şu sözlerle dikkat çekildi: “Daha şimdiden 1 trilyon 931 milyar TL olan bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,1’ine denk gelmesi hedeflenmektedir. Bütçe açığının finansmanı noktasında hükümetin büyük ölçüde içerideki vergilerle ve borçlanmalarla bu açığı kapatmaya çalışacağını anlıyoruz. Ülkemizde 2025 yılı ve devamında sıkılaştırma politikalarının giderek artacağını söylemek için bütçe hedeflerine bakmamız fazlasıyla yeterli olacaktır.”

22 BÜTÇE DE BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

SAADET - Gelecek Grubu’nun metni şu ifadelerle devam etti: “Milletimiz mevcut iktidara 22 kez bütçe yapma hakkı vermiş, iktidar ise 22’sinde de beklentiyi karşılayamamıştır. Bütün bütçeyi yatırım dışı giderlere göre dizayn etmiş; çözüme, reforma yönelik hiçbir plan ortaya koymamıştır. Bu durum açıkça göstermektedir ki iktidar memur, esnaf, emekli ve emekçinin ezcümle; evini geçindirmekte zorlanan dar gelirli vatandaşımızın hakkını lüks ve şatafata harcamakta, faiz lobilerine, küresel sermayeye peşkeş çekmektedir.”

ŞERH HASAN BİTMEZ’İN SON SÖZLERİ İLE BİTİRİLDİ

SAADET - Gelecek Grubu’nun metni geçtiğimiz yıl Meclis Genel Kurulu’nda kürsüde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden SAADET Milletvekili Hasan Bitmez’in konuşmasının sonunda okuduğu Sezai Karakoç şiiriyle şu şekilde bitirildi:

“İktidarın getirmiş olduğu bu bütçe teklifini kabul etmeyerek tarihe not düşerken, milletimizi bu itirazımıza şahit tutuyor ve son olarak diyoruz ki;

“Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak.
Halbuki, biz sussak, tarih susmayacak.
Tarih sussa, hakikat susmayacak.
Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak.
Halbuki bizden kurtulsalar vicdan azabından kurtulamayacaklar,
Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklar.
Tarihin azabından kurtulsalar, Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar.”

 

 

 

.