Büyükada’ya helikopter pisti hukuka aykırı bulundu

İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Büyükada’ya helikopter pisti yapılmasının önünü açan imar planı değişikliğine “dur” dedi. Plan, 17 Haziran 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükada Nizam Mahallesi'nde, Seferoğlu Köşkü'nün bulunduğu kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında bir helikopter pisti yapılmasını öngören imar planı değişikliği, 17 Haziran 2020 tarihinde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. “Heliport” adını taşıyan projenin amacı, ulaşım çeşitliliğini artırmak ve olumsuz hava koşullarında ya da acil durumlarda adaya ulaşımı sağlamak olarak açıklandı. Kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle ada halkının tepki gösterdiği proje, 29 Temmuz 2020 tarihine kadar askıda kaldı. İçinde Adalar Kent Konseyi’nin de bulunduğu pek çok sivil toplum örgütü imar planında değişiklik yapılmasına dair itirazlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Büyükada’nın tamamının kentsel ve doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak projeyi yargıya taşıdı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin de müdahil olduğu dava, İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde görüldü. İmar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu ve telafisi mümkün olmayan zararlar doğurabileceğini belirten mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘NE BİZE NE SEÇİLMİŞ BELEDİYEMİZE SORULUYOR’

Kararı, Gazete Duvar’a değerlendiren Büyükadalı mimar Hasan Cevad Özdil, sürecin yerel katılım ilkesi göz ardı edilerek yürütüldüğünü belirtiyor. Aynı zamanda Mimarlar Odası ve Adalar Kent Konseyi üyesi olan Özdil, şöyle konuşuyor: “Adalar'ı ilgilendiren her konuda biz adalıların görüşlerinin alınmaması gibi büyük bir derdimiz var. Bizim planlar askıya çıkarıldıktan sonra tesadüfen öğreniyor olmamız hangi yerel katılım ve demokratik ilkelerle açıklanabilir? Üstelik bize sorulmadığı gibi, bizi temsil ettiğini düşündüğümüz seçilmiş belediyemize de sorulmuyor.”

‘DENİZ AMBULANSI LODOSLU HAVALARDA DA ÇALIŞIYOR’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen projenin hiçbir yanıyla kamu yararı taşımadığını belirten Özdil, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor: “Tabii ilk anda akla Adalıların sağlık sorunlarının düşünüldüğü gelebilir. Ancak kara ve deniz ambulanslarıyla Lütfi Kırdar Kartal Devlet Hastanesi’ne ulaşılabiliyor. Ayrıca deniz ambulansı lodoslu havalarda da çalışıyor. Zaten deniz ambulansının çalışamayacağı hava koşullarında rüzgara ve fırtınaya açık bu alanda helikopter de çalışamaz.”

Projeyle ilgili en çok tartışılan meselelerden biri de, helikopter pisti için seçilen alan. Nizam Mahallesi’ndeki Seferoğlu Köşkü’nün bulunduğu kıyı kenar çizgisinin deniz tarafına yapılması öngörülen pist, bir turizm şirketine ait tesislerin bulunduğu alana çok yakın bir noktada konumlanıyor. Özdil, helikopter pisti için seçilen alana dair tartışmaları şöyle özetliyor:

“Bakanlık raporunda aksi söylenmesine rağmen böyle bir projeyi Büyükada’da gerçekleştirecek sahile yakın çok sayıda kamuya ait parsel var. Benim gibi 60-80 yıldır Adalar'da yaşayanlar bu yerleri onlardan daha iyi bilir, sorsalar söylerdik. Pist yapılması düşünülen yer ancak dar bir sokaktan inilerek gidilen bir deniz kenarı, dolayısıyla bir acil durum planına uygun konumda da değil. Aklımıza istemeye istemeye şu geliyor: Acaba bu proje kamu yararı değil de özel bir yarara mı hizmet ediyor? Tabii kimseyi, kurum ve kuruluşları zan altında bırakmak istemeyiz. Fakat tamamen kamuya, yani vatandaşlara hizmet etmek için yapıldığı söylenen Heliport projesinin bir turizm şirketine ait otel ile rezidansların bulunduğu arazinin deniz kıyısında yer alması ancak büyük bir tesadüf eseri olabilir.”

‘BAKANLIĞIN VAZGEÇMESİNİ İSTİYORUZ’

Büyükada sakinlerinin helikopter pistine ihtiyacı olmadığını, böyle bir projenin adanın kültürel mirasına ve ekolojik yapısına zarar vereceğini ifade eden Özdil, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu gerçekler ışığında ve yargının verdiği karar doğrultusunda bu projeden vazgeçmesini istiyoruz” diyor.