Büyükşehirlere otopark geliri yok: İstanbul'un rövanşı alınıyor

Meclis’te kabul edilen kanunla ilçe belediyelerine otopark yapma, işletme ve ruhsat verme yetkisi verildi. Yeni dönemde ilçe belediyeleri elde ettikleri otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerine aktaramayacak. Yasanın özünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı alındığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “İlçe belediyelerine yetki vererek büyükşehir ilçe belediyesi kavgasını bitirecekleri yerde başlatmış oluyorlar” dedi. İYİ Parti’ye göre ise bu adım “masum” değil.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edildi. Kanunla birlikte, ilçe belediyeleri bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat verme görevine sahip oldu. Otopark yetkisi ilçe belediyelerine verildiği için imar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili elde ettikleri gelirler büyükşehir belediyelerine aktarılamayacak.

'BÜYÜKŞEHİR İLÇE BELEDİYESİ KAVGASINI BİTİRECEKLERİ YERDE BAŞLATMIŞ OLUYORLAR’

Hükümetin Meclis’e getirdiği ve kabul edilen kanun teklifine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a göre 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ve tekrarlanan 23 Haziran’daki İstanbul seçimlerinin “acısı” iktidar kanadında devam ediyor.  
Büyükşehir belediyelerinden rövanş alınmaya çalışıldığını belirten Torun, “Bu bir yetki karmaşası ve büyükşehirler kendi içlerinde bunu çözüyorlar. Ama burada ilçe belediyelerine yetki vererek büyükşehir ilçe belediyesi kavgasını bitirecekleri yerde bir yerde başlatmış oluyorlar” dedi.

‘YASA İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE KARŞI ÇIKARILMIŞTIR’

Kanundan önce yetkinin büyükşehirlerde olduğunu, ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasında elde bu durumun çözüldüğünü belirten Torun, yasayı değerlendirdiklerini ve hukuki bir adım atacaklarını belirterek sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Bu işlem İstanbul’dan rövanş almak için yapılıyor. Bizim de ilçe belediyelerimizin olduğu yerler var. Bu bir yerde İstanbul Büyükşehir’den rövanş alma, İstanbul Büyükşehir Belediye’nin yaklaşık 40 milyon lira gelirini elinden alma çabası. İlçe belediyelerimiz gelir elde etsin ama bu yasa özünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı çıkarılmıştır.”

‘MİLLET İTTİFAKI’NIN KAZANDIĞI BÜYÜKŞEHİRLERİ ZAYIFLATMAYA YÖNELİK BİR ÇABA’

Yapılan değişiklikle, büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olan otopark yapma işletme ve ruhsatlandırma görevleri ilçe belediyelerine devredildiğini hatırlatan TBMM Çevre Komisyonu üyesi ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun ise şunları kaydetti:
"33. Madde'de düzenlendiği üzere, buralardan elde edilen gelirler büyükşehir uhdesinden ilçe belediyelerinin uhdesine geçirilmiştir. Fakat elde edilen gelirler yine otopark alanları için kullanılması şartıyla ilçe belediyelerine geçmiştir. Böylece büyükşehir belediyeleri bütçelerinde azımsanmayacak bir gelir olan otopark gelirleri ilçe belediyelerine aktarılmaktadır. Bu düzenlemeyi masum bulmuyor, Millet İttifakı’nın kazandığı büyükşehir belediyelerini zayıflatmaya yönelik bir çaba olarak değerlendiriyoruz."

Etiketler ispark otopark