Cam Keramik-İş, Serel'de referandum istedi

Cam Keramik-İş, Serel seramik fabrikasında çalışan işçilerin, Çimse-İş'ten istifa ederek Kristal-İş'e geçmek istedikleri için baskı gördüklerini belirterek referandum yapılmasını istedi.

İşçiler, Serel seramil fabrikasında sendikal hakları için bir süredir mücadele ediyor. (Fotoğraf: Dilek Omaklıllar / Evrensel)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cam Keramik-İş, Serel seramik fabrikasında çalışan işçilerin mevcut sendikaları olan TÜRK-İŞ'e bağlı Çimse-İş'ten istifa ederek aynı konfederasyon bünyesindeki Kristal-İş'e geçmek için mücadele ettiklerini ancak işçilerin fabrika yönetimi tarafından baskı gördüğünü belirtti.

Yaptığı yazılı açıklama ile Serel seramik fabrikasında çalışan işçilerin maruz kaldığı baskıyı anlatan Cam Keramik-İş, bu kapsamda şimdiye kadar 15 işçinin işten çıkarıldığını söyledi. İşçilerin iradesine saygı duyulması gerektiğini ifade eden Cam Keramik-İş, konuyla ilgili referandum talebinde bulundu.

'İŞÇİLERİN SENDİKA DEĞİŞTİRME TALEBİNE HİÇBİR GÜÇ MÜDAHALE ETMEMELİDİR'

Cam Keramik-İş'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Aldığımız bilgilerden ve kamuoyuna yansıyanlardan anlaşılmaktadır ki, işçi sınıfının anayasal ve meşru hakkı olan ‘sendika seçme özgürlüğü’ ayaklar altına alınıyor. Fabrika yöneticileri, müdürler, şefler işçilere mevcut ‘yetkili’ Çimse-İş sendikasından istifa etmemeleri doğrultusundaki baskılarını işten atmalara kadar vardırmış durumdalar. Şimdiye kadar 15 işçi işten atılmış, üretime ara verilerek işçilere şantaj yapılıyor, yüzlerce işçinin sendika seçme iradesi yok sayılıyor.

Serel seramik fabrikasında işçilerin, sendika değiştirme talebine hiçbir güç müdahale etmemelidir. İşçilerin iradesine saygı duyulmalı, demokratik bir ortam sağlanarak işyerine konacak sandıklarla gizli oy, açık sayım ile referandum yapılmalıdır. Serel işçisi arkadaşlarımızın hiçbir şaibeye yer bırakmadan ilerleyebileceği yegane yolun bu olduğunu belirtiyoruz. Referandum tabanın söz, karar sahibi olmasının ilk adımı olduğu gibi, sendikal demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olmak zorundadır. İşçi iradesinin hangi sendikayı seçeceğine patronlar ve sendika bürokrasisi değil, işçiler karar vermelidir. Sendikamız bu ilkelere bağlı olarak bir kez daha işyerlerinde referandum ile sendikaların belirlenmesi konusunda mücadelesini sürdürecek, Serel işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olacaktır." (HABER MERKEZİ)