Çan Çevre Derneği: Kamu kurumları 5’li çetenin maşası olmasın

Cengiz Holding’in mahkeme tarafından iptal edilen madeni için çalışmaların devam etmesine tepki gösteren Çan Çevre Derneği, “Devlet kurumlarının 5’li çete elinde maşa olmasını istemiyoruz” dedi.

Çan Çevre Derneği, İDA Dayanışma Derneği ve bölge halkı, kamulaştırma çalışmalarına karşı çıktı.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Cengiz Holding’in iptal edilen altın madeni projesinin su gereksinimi için gerekli kamulaştırma çalışmaları DSİ tarafından yapılıyor. Maraş Depremi’nden iki gün sonra, 8 Şubat’ta, DSİ tarafından bölge halkına gönderilen kamulaştırma yazısının ardından bugün kamulaştırma çalışmaları uzlaştırma toplantısı düzenlendi.

Toplantı öncesi DSİ Çanakkale 252. Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelen Çan Çevre Derneği, İDA Dayanışma Derneği ve bölge halkı, kamulaştırma çalışmalarına karşı çıktı. Yapılan açıklamada altın madeni projesinin mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen, çalışmalarına devam etmesine tepki gösterildi.

‘CENGİZ’E VERECEK SUYUMUZ YOK’

Çan Çevre Derneği Başkanı avukat Ümran Aydın, açıklamayı yaptı. Aydın, 1 gram altın için 1 ton suya gereksinim duyulduğunu hatırlatarak, bölge halkının madene verecek suyunun olmadığını söyledi. Aydın, “Bizler, devlet kurumlarının 5’li çete elinde maşa olmasını istemiyoruz. Biz devletimizi seviyoruz, memurlarımızla devletimizle bir bütün içinde hareket etmek ama aynı zamanda suyumuza sahip çıkmak istiyoruz. Bakır görünümlü altın madeni projesi, bizlerin suyunu tümüyle tüketecek bir projedir. Biz, bu susuzluğu çekmek istemiyoruz” dedi.

‘HALI YIKAMAK BİLE YASAKKEN SU KAYNAĞIMIZ MADENE VERİLEMEZ’

İklim krizi nedeniyle kurak bir dönem geçirildiğini, özellikle Kocabaş Çayı’nı kullanan köylerde su sorunu yaşandığını ifade eden Aydın, Çanakkale’de alınan su tedbirlerini hatırlattı. Aydın, “Çanakkale’de su kısıtlamasına gidilmiş ve halı yıkamanın dahi yasaklandığı bir durumdayken, su sıkıntısı yaşadığımız bu dönemde, madene verecek suyumuz yok. ÇED’i mahkeme kararıyla iptal edilmiş hukuksuz şekilde projelerini sürdüren DSİ’den kamulaştırma işlemlerini durdurmasını istiyoruz. Mahkeme kararına uymaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.