Çan köylüleri: Madene verecek suyumuz yok

Çan'da çevre örgütleri ve halkın açtığı dava sürerken, Cengiz Holding’in mahkeme sonucunu beklemeden maden için su pompalama sistemi kurmaya devam etmesine karşı eylem yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Çan ilçesinde yaşayan köylüler, 55 köyün sulama suyunu karşılayan ve yeraltı sularını besleyen Kocabaş Çayı’nın geleceği konusunda endişeli. Geçen yıl yaşanan su krizinin sıkıntıları halen sürerken, Cengiz Holding’in maden projesi için su hattı ve su pompası sistemi kurulması çalışmaları devam ediyor.

Bayramiç ilçesinin Hacıbekirler Köyü yakınlarında Cengiz Holding tarafından “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” hayata geçirilmek isteniyor. Maden projesi için yılda 4,1 milyon metreküplük su ihtiyacı, Kocabaş Çayı'nın aralarında olduğu yörenin önemli akarsularından karşılanmak isteniyor.

Çan Çevre Derneği öncülüğünde, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası ve İda Dayanışma Derneği ve yöre halkının katıldığı etkinlikte Uzunalan Köyü ve çevre köylerdeki kadınlar, Cengiz Holding’e tepki gösterdi.

Cengiz Holding’in su temini için çalışma yaptığı Uzunalan Köyü yakınlarındaki alanda incelemede bulunan çevre örgütleri ve vatandaşlar, çalışmaların hemen durdurulmasını istediler. Yöre halkı; “Madene verecek suyumuz yok” dedi.

Geçim kaynaklarının tarımsal üretim olduğunu ifade eden Uzunalan ve çevre köylerde yaşayanlar, susuz tarımın yapılamayacağını, geçen yıl büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

AYDIN: TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN SUSUZLUK TEHKİLE YARATIYOR

Çan Belediyesi ve Çanakkale Seramik Fabrikaları’nın da Kocabaş Çayı suyunu kullandıkları, yöredeki tarımsal üretimin önemli bir bölümünün Kocabaş Çayı’ndan sulama ihtiyacını karşıladığını ifade eden Çan Çevre Derneği'nden avukat Ümran Aydın, “Kocabaş Çayımız yöremizde kendi üretimlerimize ancak yetiyordu. Geçen sene buradan ODAŞ Termik Santrali de su çekmeye başladı ve açık su sistemi kullanması nedeniyle geçen yıl ilçemiz büyük bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı. ODAŞ’ın ardından Cengiz Holding’in de Kocabaş Çayı suyunu kullanacak olması yörenin tarımsal üretimi açısından susuzluk tehlike yaratıyor” dedi.

'CENGİZ HOLDİNG’İN ÇALIŞMA YAPABİLMESİ İÇİN İZNİ YOK'

Kocabaş Çayı’nın geleceğinin tehdit altında olduğunu ifade eden Aydın, “Kocabaş Çayı’nın yok olması, kuruması demek, Çan bölgesindeki tarım ve hayvancılığın da yok olması anlamına gelecektir. Köylülerden imza topladık Belediye ve valilik nezdinde girişimlerde bulunarak, şirketin yargılama sonucunu beklenmesini talep edeceğiz. Aslında şu anda çalışmaya başlamak için ellerinde herhangi bir izin de yok” diye konuştu.