Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu karar aldı: Besleme yapılmayacak, apartmanda 1 köpekten fazlası olmayacak

Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu, aldığı kararla sokak hayvanlarının beslenmesine yasak getirirken sahiplenilecek hayvanlara da kısıtlama koydu. Karar, hayvanseverlerden tepki gördü.

Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu karar aldı: Besleme yapılmayacak, apartmanda 1 köpekten fazlası olmayacak
Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu, sokak hayvanlarının sokakta herhangi bir alanda beslenmesini yasakladı. Kurul, sahipsiz köpeklerin toplanmasından beslenmesine, hayvan besleme sınırlamasından hayvanları sokağa bırakacak belediyelere uygulanacak cezalara kadar hayvanseverlerin tepkisini çeken birçok karara imza attı.

İl Hayvan Korumu Kurulu kararıyla ilgili görüştüğümüz Çanakkale Morpati Derneği Kurucu Başkanı Emine Akın, söz konusu kararlara karşı yürütmenin durdurulması için dava açacaklarını dile getirdi.

KARARDA NELER VAR?

Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü X hesabından yapılan paylaşımda, "Çanakkale’de halk sağlığı, kamu güvenliği, çevre düzeni ve hayvan refahı için önemli kararlar” alındığını duyurdu.

İl Hayvan Koruma Kurulu tarafından alınan kararlarda; sokak köpeklerinin bakımevlerinde bakılacağı, gecikmeden toplanması için görülen sahipsiz köpeklerin belediyelere bildirilmesi, toplamada önceliğin havalimanı, hastane, okul ve yoğun insan trafiği olan bölgelere verileceği, Yerel Hayvan Koruma Görevlisi kimlik kartlarının iptal edildiği belirtildi.

Kararda, kaç hayvan sahiplenileceğine de sınırlama getirildi: “Belediyeler, sahipsiz hayvanları toplayarak bakımevlerine koymak zorundadır. Toplanan köpekleri yeniden sokağa bırakan belediyelere, hayvan başına 71.965 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bakımevinden sahiplendirme ‘Hayvan Bakımevinden Sahiplendirme Prosedürü’ çerçevesinde yapılacak. Apartman: 1 köpek, 2 kedi. Bahçeli ev: 2 köpek, 3 kedi. Çiftlik/Arazi: 5 köpek, 5 kedi. Daha fazlası için DKMP ve belediye veteriner onayı şart."

“Tehlikeli, saldırgan veya tedavi edilemeyen hastalıklı köpeklerin” sahiplendirilmeyeceği ifade dilen kararda, “Belediyeler, bütçelerinin en az yüzde 50'sini bakımevi ve doğal yaşam alanlarına ayırmak zorunda. Bütçesini ayırmayan belediye başkanları ve yetkililere 6 ay-2 yıl hapis cezası uygulanacak" denildi. 

'SOKAKTA HAYVAN BESLEMEK YASAK'

Açıklamada, sokak hayvanların beslenmesinin de yasak olduğu ifade edildi: “Sahipsiz köpekler için herhangi bir alanda besleme yapmak yasaktır. Yol kenarında besleme yasak! (Trafik kazalarına ve hayvanların zarar görmesine neden olur.) Ormanlık alanlarda besleme yasak! (Zoonotik hastalıkların yayılma riski artar.) Havalimanı çevresinde besleme yasak! (Uçuş güvenliğini tehdit eder.) Hastane, okul, kamu kurumları ve ibadethanelerin çevresinde besleme yasak! (Halk sağlığını ve çevre düzenini olumsuz etkiler.) Belediye sorumluluğundaki kalan hayvanlar için, ilgili kurumların belirlediği alanlarda kontrollü besleme yapılacak.”

'HEM YASAYA HEM DE YÖNETMELİĞE AYKIRI'

Alınan kararların hem yasaya hem de yönetmeliğe aykırı olduğunu ifade eden Çanakkale Morpati Derneği Kurucu Başkanı Emine Akın, yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını ve söz konusu kararlara hukuki olarak da itiraz edeceklerini dile getirdi.

Yönetmelik çıktıktan sonra, ülkenin birçok yerinde ve federasyonlar nezdinde, ayrıca baroların hayvan hakları komisyonlarınca karşı davalar açıldığını söyleyen Akın, “Şimdi onların da sonuçlanması beklenmeden, Çanakkale dahil birçok ilde bu tarz kararlar alınıyor. Bu da doğru değil. Hem Anayasa Mahkemesi hem de yönetmeliğe karşı yürütmenin durdurulması konusunda yapılan başvuruların beklenmesi gerekiyor” dedi

'KANUNDA HAYVAN BESLEMENİN YASAKLANMASI YOK'

Çanakkale’de de, mevcut bakımevlerinin sayısının ve kapasitelerinin, sokaktaki köpek sayısını karşılayacak durumda olmadığını sözlerine ekleyen Akın, gerekli bakım ve barınakların yapımı için 2028’ kadar süre olduğunu ancak bu süre içinde ve mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında bunların yapılabilmesinin çok mümkün görünmediğini söyledi.

Çanakkale barınağının 150 kapasiteli olduğunu, birçok ilçe ve beldede ya barınak olmadığını ya da kapasitelerinin çok düşük olduğunu ifade eden Akın, şöyle devam etti: “2028 yılı beklenmeden toplanması kararı çıktı ama bunların toplanabileceği bakımevleri yok. Bu da aslında usulsüz. Beslemeye de yasaklama getirilmiş. Fakat kanunen beslemenin yasaklanmasıyla ilgili bir hüküm yok. Ne yasada var, ne de yönetmelikte... Biz bunlarla ilgili hukuki yollara başvuracağız."

Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu karar aldı: Besleme yapılmayacak, apartmanda 1 köpekten fazlası olmayacak - Resim : 1