Çanakkale Mor Pati Derneği: Barınakta köpekler birbirini yedi

Çanakkale Mor Pati Derneği, belediye barınağında tutulan “yasaklı ırk” köpeklerin birbirini yediğini duyurdu. Belediye, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Çanakkale Belediyesi'ne ait hayvan barınağı
Google Haberlere Abone ol

Seçkin sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale Mor Pati Derneği, 27 Mart günü sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Çanakkale Belediyesi’ne ait barınakta “yasaklı ırk” olarak tabir edilen köpeklerin birbirini yediği görüntüleri yayınladı.

Çanakkale Mor Pati Derneği Başkanı Emine Akın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nce inceleme başlatıldığını, dernek olarak kendilerinin de suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

DERNEK GÖNÜLLÜLERİ KAYDA ALDI

14 Temmuz 2021 tarihinde 5199 Sayılı yasada yapılan değişiklikle altı köpek ırkı “yasaklı ırk” olarak tanımlanmış, sahiplerince kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için 14 Ocak tarihine kadar süre verilmişti. Bu süre sonunda, kayıt altına alınamayan ve yasada öngörülen koşulları taşımayan “yasaklı ırklara” ait köpeklerin barınaklarda tutulmasının zorunlu kılınmasının ardından Çanakkale’de bulunan bu şartlardaki köpekler de belediyeye ait, barınak alanı olarak kullanılan alanda tutuluyordu. Ancak dün (27 Mart Pazar) Çanakkale Belediyesi barınak alanındaki köpeklerin birbirlerini yediklerine dair görüntüler ortaya çıktı. Çanakkale Mor Pati Derneği gönüllüleri tarafından tespit edilen ve kayda alınan görüntüler tepki çekti.

Olay, Çanakkale Mor Pati Derneği gönüllülerinin barınağı ziyaret etmesiyle ortaya çıktı. 

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Olayın Çanakkale Belediyesi’ne ait, Çanakkale Mezarlığı’nın yukarısında bulunan ve telle çevrilmiş, sadece kulübelerin bulunduğu bir alanda meydana geldiğini ifade eden Çanakkale Mor Pati Derneği Başkanı Emine Akın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nce inceleme başlatıldığını, dernek olarak kendilerinin de suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Akın, “Hayvanlar birbirlerini açlıktan yemişler. Zaten görüntülerde de bu çok net belli. Olayın en az iki gün önce olduğunu düşünüyoruz, bir de gönüllümüz oraya gittiği esnada olmuş. Görüntüler dehşet ve üzüntü verici görüntüler. Suç duyurusunda bulunacağız. Derneğimizin bağlı olduğu Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu ile de iletişim halindeyiz, onlarla birlikte hukuki süreç başlatılacak. Bildiğim kadarıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü de inceleme başlattı” dedi.

‘BÜYÜK BİR İHMAL VAR’

“Yasaklı ırk” olarak nitelendirilen köpeklerin bir arada ve aynı alan içinde olmamaları gerektiğini ifade eden Akın, “Olayla ilgili hemen harekete geçtik. Barınağa da bilgi verdik. Halen yaralı bir hayvan varsa en azından tedavi edilebilsin diye. Burada Çanakkale Belediyesi Barınak Müdürü ve personelinin büyük bir ihmali var. Siz oraya o saldırgan hayvanlarının hepsini birden koyamazsınız. Belki bizim bilmediğimiz başka olaylar da oldu. Sayı daha da fazlaydı belki, bilemiyoruz. Bu konu tesadüf eseri oraya giden ve bu manzarayı gören bir gönüllümüz tarafından ortaya çıkarıldı. Çünkü orası biraz ücrada kalan bir yer, dolayısıyla her zaman göz önünde olan bir alan değil. Orası zaten barınak da değil. Geçici süreyle hayvanların tutulduğu bir yer olduğunu öğrendik” diye konuştu.

‘SORUMLULUK VE İHMAL BARINAK MÜDÜRÜ VE PERSONELİNDE’

“Bu olayla hep birlikte belediyeyi eleştiriyoruz. Elbette ki, belediyenin sorumluluğu altında” diyen Akın, “Ancak asıl konu oradaki barınak müdürü ve personeldir. İşini yapmak istemeyen, yerini bulamadığımız, işini düzgün yapmayan birisi. Oradaki sorun, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan veya Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da değil. Onlar orada bir görevlendirmede bulunuyorlar. Ancak görevlendirdikleri personelin ihmali bu noktaya getirdi. Daha önce de sorunlar yaşandı ancak belediye yönetimi, personelinin arkasında durmayı tercih etti” ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE BELEDİYESİ: MÜŞAHADE ODALARI YETERLİ DEĞİL

Çanakkale Belediyesi ise olayı “üzücü” olarak değerlendirerek doğruladı. Belediyeden yapılan açıklamada müşahede odalarının yeterli olmadığını, bu nedenle yasaklı ırkların bir arada başka bir alanda tutulduğu ifade edildi. Çanakkale Belediyesi açıklamasında, Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine hem Merkez İlçeden, hem de çevre belediyeler ve diğer yerleşim yerlerinden yasak ırk özellikleri bulunan köpekler getirildiği belirtildi. Açıklamada, “Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizde hasta ve kısırlaştırma işlemine tabi tutulacak hayvanlar için özel müşahede odalarımız bulunmaktadır. Merkezimize getirilen yasaklı ırklarında kısırlaştırma ve aşılama işlemleri yapılmış, işlemleri tamamlananların bakımları öncelikli olarak bireysel kafeslerde gerçekleştirilmiştir. Yasaklı ırk köpek sayılarının artması, tedavi ve diğer sağlık ihtiyaçları bulunan sokak hayvanları içinde kullanılan müşahade odalarının yeterli gelmemesi üzerine, bu hayvanlar yalnızca yasaklı ırkların bulunduğu bölüme alınmıştır. Diğer köpek ırklarıyla bir arada tutulmamıştır. Bu bölümde de besleme, bakım ve sağlık kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir” denildi.

‘KAMERA KAYITLARI İNCELENMEYE BAŞLANDI’

Belediye açıklamasında olayla ilgili alanı görüntüleyen kamera kayıtlarının incelenmesine başlandığı ifade edildi. Açıklamada son şunlar yer aldı: “Yasak ırklara ait bu köpekler iki ayı aşkın süredir bu bölümde barınmakta olup herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Yasaklı ırklara ait sokak hayvanlarının toplanması, bakımı ve diğer çalışmalar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün bilgisi ve denetimi ile koordineli olarak yürütülmektedir. Dün yaşanan bu üzücü olayı araştırmak amacıyla Rehabilitasyon Merkezimizde bulunan ve alanı görüntüleyen güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesine başlanmıştır.”

'YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK'

Çanakkale Belediyesi, barınakta bulunan yasaklı ırka dahil köpeklerin bakımının yapıldığını, belediyenin üzerine düşen sorumlulukların yerine getirildiğini ifade ederek, “Şu da kesinlikle bilinmelidir ki, maalesef şu an barınağımızda bulunan yasaklı ırka dahil köpekler, zamanında para ödenerek satın alınmış, belki dövüştürülerek üzerinden para kazanılmış, kötü koşullarda saldırganlaşmaya meyilli hale getirilmiş, kısaca insan eliyle bu hale getirilip, yine sahipleri denilen o insanlar tarafından kayıt altına aldırmak, kısırlaştırmak gibi yasanın getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeyip, sahipleri tarafından sokaklara terk edilmiş köpeklerdir. Biz Çanakkale Belediyesi olarak bu canları da sahipsiz bırakmamak adına kısırlaştırma, aşı, tedavi, beslenme ve barınma gibi yükümlülüklerimizi yerine getirdik, onları aç ve açıkta bırakmadık” denildi.