Çanakkale’de altın madeni için ÇED toplantısı: İçme suyu tehlikede
Koza Altın İşletmeleri tarafından, Çanakkale’de yapılmak istenen altın-gümüş madeni için ÇED toplantısı gerçekleştirildi. Halk, içme suyunu kirleteceği gerekçesiyle madene tepki gösterdi.
Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE - Koza Altın İşletmeleri, daha önce “ÇED olumlu kararı” iptal edilen alanda, altın-gümüş madeni için ikinci kez proje çalışmasına başladı. Çanakkale’nin tek içme, kullanma ve sulama suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzası üzerinde bulunan bölgede, maden için ÇED toplantısı gerçekleştirildi.
Serçiler Köyü’nde gerçekleştirilen toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, maden şirketi yetkilileri, bölge halkı, çevre örgütleri temsilcileri ve Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay katıldı. Halk, içme suyunun kirleneceği gerekçesiyle maden projesine karşı çıktı.
YENİ MADEN ATİKHİSAR BARAJI’NA 1600 METRE
2017 yılında “ÇED olumlu kararı” Çanakkale İdare Mahkemesi’nce iptal edilen Koza Altın İşletmeleri, 30 Kasım 2021 tarihinde verilen iptal kararından üç ay sonra yeni bir proje hazırlayarak aynı bölge için başvuruda bulunmuştu. Şubat ayında hazırlanan yeni madenin ÇED toplantısı için jandarma yoğun güvenlik önlemi aldı.
Proje tanıtımının ardından konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, projenin Atikhisar Barajı’na olan mesafesinin, mahkeme kararı ile iptal edilen projeden daha yakın olduğuna dikkat çekti. Bilirkişi raporunu hatırlatan Mutluay, “2017 yılındaki projeyle ilgili bilirkişi raporu; ‘İçme, kullanma ve sulama suyu havzalarında bu faaliyet yürütülemez’ diyor. ‘Biz bu iptal edilen ÇED raporunun yerini değiştiriyoruz’ diyorsunuz. ‘ÇED olumlu kararı’ iptal edilen kapasite artışını bize yeni proje gibi sunuyorsunuz. Hem de Atikhisar Barajı’na daha yakın, yalnızca 1600 metre mesafede açık ocak olacak” dedi.
‘200 BİN İNSANIN İÇME SUYU TEHLİKEDE’
Madenin tehdit ettiği Atikhisar Barajı’nın Çanakkale için önemine değinen Mutluay, içme, kullanma ve sulama suyu kayağı olan barajın alternatifi olmadığına dikkat çekti. Mutluay, Atikhisar Barajı’ndan 200 bin insanın yararlandığını, buradan 26 bin dönüm tarım arazisinin sulandığını ifade ederek, “Bölgenin, ülkenin, dünyanın en kaliteli meyve ve sebzelerinin üretildiği topraklar buralar. ‘Siz bunları riske edemezsiniz’ diyor mahkeme kararı ve bilirkişi raporu; ‘Bu ormanları kesemezsiniz’ diyor. Şu kestiğiniz ormanların baraja olan etkileri yüzlerce yıl devam edecek. Bilimsel temele dayanmayan bir raporla, bir kandırmacayla karşı karşıyayız” diye konuştu.
İptal edilen ÇED raporundaki kazı miktarının 700 bin ton olduğunu ifade eden Mutluay, yeni maden projesi ile miktarın 13,5 milyon tona çıkarıldığını söyledi. “Eğer Türkiye bir hukuk devleti ise sizin burada, bu proje ile halkın karşısında olmamanız gerekiyor” diye konuşan Mutluay, Çanakkale Belediyesi olarak hukuki süreci takip etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.