Çanakkale'de aynı gün 36 jeotermal ihalesi

Çanakkale'de 24 Temmuz'da 36 jeotermal kaynak ihalesi yapılacak. İhale alanlarının toplam büyüklüğü yaklaşık 200 bin hektardan oluşuyor.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale’de 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahası için ruhsat için ihale yapılacağı duyuruldu. Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecek ihaleler, 24 Temmuz’da saat 13.30’da Çanakkale İl Özel İdaresi’nde bulunan Çanakkale İl Encümen Toplantı Salonu'nda yapılacak.

36 ayrı ihale, Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Çanakkale Merkez ilçelerinde yer alıyor. Her ihalenin bir dakika arayla olması dikkat çekti. 13.30'da başlayacak ilk ihale sonrası son ihale 14.05'te gerçekleştirilecek. 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bölgede daha fazla JES istemediklerini dile getirerek, “JES’ler masum değil” dedi.

Doğan, Çanakkale bölgesinde metalik madencilik faaliyetleri, termik santrallar, son yıllarda çok büyük alanlarda etkili olan yangınlar ve yoğunlaşan JES’lerle bölgenin doğal değerlerinin tehdit altında olduğunu söyledi.

'TOPLAM İHALE ALANI 200 BİN HEKTARA YAKIN'

Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan Babadere JES (MTN ), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA) adlı dört adet jeotermal enerji santrali olduğunu söyleyen Doğan, “Ayrıca ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var. Bu projelere karşı mücadelemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesinin yeniden gündeme geldi” dedi.

Çanakkale İl Özel idaresi, 2017’de 21 adet, 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmıştı. Bu sürece de değinen Doğan, 2019 ihalesi, "Derneğimizin de içinde yer aldığı Çanakkale’de JES’lere Hayır platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve CİMER üzerinden de itirazlarımızı yapmıştık. Yoğun mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi iptal etmek durumunda kalmıştı. Ancak söz konusu sahalar yeni saha ile birlikte yeniden ihale ediliyor. Büyüklükleri 273,45 ila 4 bin 963,98 hektar arasında değişen alanların toplamı 191 bin 262,84 hektar" dedi. 

'TARIMSAL FAALİYETLER OLUMSUZ ETKİLENİYOR'

Doğan, Ayvacık ilçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santralların, yöre halkının şikayetlerine konu olduğunu, tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilendiğini, Tuzla Çayı’nda balık ölümlerinin gerçekleştiğini hatırlattı. Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santralların yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel raporun mevcut olduğunu dile getiren Doğan, “DSİ’nin Ege Bölgesindeki JES’lerin etkilerine ilişkin raporlarında yer altı sularındaki arsenik gibi ağır metal kirliliğinin artışlara dikkat çekilmiştir” diye konuştu. 

'İHALENİN İPTALİNİ İSTİYORUZ'

Santrallerden dışarıya buhar verildiğini dile getiren Doğan, buharın içinde bulunan gazların havaya karıştığını, hem insan sağlığı, hem de tarıma zarar verdiğini söyledi. JES’lerin havaya değişen miktarlarda radon gazı karışmasına neden olduğunu da ifade eden Doğan, radyoaktif ve kanserojen olan radon gazı insan sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini ifade etti.

Doğan, “JES firmaları daha düşük maliyetler nedeniyle sıcak suyu yakındaki dere ve arazilere bırakmaktadır. Bu da suların ve toprağın kirlenmesine, zehirlenmesine, ısınmasına, tuzlanmasına, bor ve arsenik artışına yol açmaktadır. Tesiste kullanılan akışkanın yeraltına ya hiç ya da yeterli miktarda verilmemesi nedeniyle, yeraltında boşluk oluşmakta ve bu boşluklar zamanla çökmektedir. Yeraltından akışkan çekilmesi ve akışkanın yeniden geri basılmaması deprem hareketlerini tetiklemektedir. JES doğal su kaynaklarının rezervini aşırı tüketmektedir. Jeotermal faaliyetlerin çeşitli aşamalarında, kuyu püskürmesi, patlama, borularının yırtılması, türbin kusurları, yangın gibi etkenler çeşitli çevre felaketlerine yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

Doğan ayrıca “Bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santralların denetlenmesi ve 24 Temmuz 2014 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini ve söz konusu alanlar için daha sonra da yeni ihale açılmamasını istiyoruz” dedi.