Çanakkale’de ihale açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi‘nin 24 Temmuz'da ihale ettiği 36 jeotermal alandan birine talip çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale İl Özel İdaresi’nin jeotermal alanların ihalesinin ilanı, 13 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. 36 jeotermal alanın 24 Temmuz 2024 tarihinde ihale edileceği duyuruldu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, ihale haberinin yerel basında yer alması üzerine süreçten bilgi sahibi olduklarını söyleyerek “Hemen kamuoyunu ve ilgilileri bilgilendirdik ve ihalenin iptali için bir kampanya başlattık. Pazar yerlerinde ve yörede standlar açıp imza topladık. Basın açıklamaları yayınladık aynı zamanda ihaleyi sosyal medyadan da duyurduk. Jeotermal enerji santrallerinin tehlikelerini anlattık ve ihalenin iptali için çağrı yaptık” dedi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları’nın çabalarıyla toplanan 1500’e yakın imza İl Özel İdaresi’ne teslim edildi ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sn. Celil Sezgin ile de görüşülerek ihalenin iptali talep edildi. İhale, İl Özel İdaresi tarafından iptal edilmedi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nden yapılan açıklamda, ihale tarihine kadar 36 alandan 12’si için dosya satın alınmışken 24 Temmuz tarihinde yapılan ihalede yalnızca bir alan için alıcı çıktığı belirtildi. Ezine İlçesi Bahçeli köyündeki bir alan için teklif veren çıktı ve söz konusu alan kiraya verildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak ihale edilen alanın ÇED süreçlerinin takipçisi olacağız. İhale edilemeyen 35 alanın daha sonra yeniden ihaleye açılmaması için hem İl Genel Meclisi, hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu süreçte, muhtarlar ve Belediye başkanlarının bölgeleri ile ilgili bu tür ihalelerden haberdar olmadığı görüldü. Çoğu yerel yöneticiye bilgiler bizler, STK’lar tarafından ulaştırıldı. Bu durum üzücüdür. Bozcaada’nın, Küçükkuyu’nun, Altınoluk’un, Akçay’ın neredeyse tamamı ihale edilmektedir ve Belediye Başkanları ihale öncesinde ve sonrasında ilgili kurumlar tarafından bilgilendirilmemiştir. Bozcaada dışında diğer yerel yöneticilerden de basında ve kamuoyunda her hangi bir itiraz duyulmamıştır. Oysa, yerel yönetimler bölgelerinde yürütülmek istenen projeleri takip etmek ve bölgelerini korumaktan sorumludur. İl Genel Meclisi üyelerinin de kamu yararı olmayan bu tür ihaleler için karar alma süreçlerinde daha dikkatli ve sorumlu olma ve kamuoyunu, STK’ları, yerel yöneticileri bilgilendirme yükümlülüğü vardır. Ayvacık ilçesi Tuzla köyü civarında, Tuzla çayının hemen yakınlarında dört adet Jeotermal Enerji Santrali (JES) çalışmaktadır. Yöre halkı santralların olumsuz etkilerinden şikayetçidir. Bizler bölgede daha fazla JES istemiyoruz. Bölgemizin Aydın, Manisa gibi olmasını istemiyoruz” dedi.