Çanakkale’de otobüs şoförleri greve hazırlanıyor
Çanakkale Belediyesi Denetimli Özel Halk Otobüsleri’nde çalışan şoförler çalışma koşulları ve ücret talepleri ile greve gidiyor.
ÇANAKKALE- Çanakkale’de SS 18 No'lu Çanakkale Taşıyıcılar Kooperatifi bünyesindeki özel otobüslerde çalışan şoförler sendikaları Hak-İş ile greve çıkmaya hazırlanıyor.
Çalışma koşulları, araçların teknik yetersizliği, iş güvenliği, işçi sağlığı ve ücret gibi taleplerle işveren olan Çanakkale’de SS 18 No'lu Çanakkale Taşıyıcılar Kooperatifi ile Hak İş sendikası arasındaki uzlaşmazlık, grev konusunu gündeme getirdi. Çanakkale’de ulaşım ve trafik çözüm bekleyen sorunlar olurken, şimdi de kent ulaşımının en önemli dinamiği olan Halk Otobüslerinde görevli 102 şoför greve hazırlanıyor. Şoförlerin çalışma şartlarını ve grev sürecini Hak-İş Şube Başkanı Vedat Yılmaz ile konuştuk.
KOOPERATİF: ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA VEREMEYİZ
Hak İş Şube Başkanı Vedat Yılmaz, 1 Temmuz itibariyle, sendika olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki aldıklarını ve kooperatif yöneticileriyle toplu sözleşme görüşmelerine başladıklarını ifade etti. Yılmaz, “Ancak işçilerin en önemli sorunu olan maaşlar konusunda ne yazık ki bir sonuç alamadık. Asgari ücretten fazla veremeyeceklerini dile getirdiler” dedi.
'OTOBÜSLERİN TEKNİK DONANIMLARI SAĞLIKSIZ'
Çalışma koşulları ve otobüslerin teknik donanımları içler acısı bir halde olduğunu dile getiren Yılmaz, “Günde 12 saat haftanın 7 günü çalışıyorlar. Araçların fenni muayenesi yok, klimaları yok. Örneğin mevcut otobüs merkezlerine uzak olan Çanakkale Devlet Hastanesi bölgesinde, şoförlerin lavabo ihtiyacını görebileceği bir alan yok. Arkadaşlarımız, kendi anlatımlarına göre; kırmızı ışığa 20 metre kala firene bastığında, arabanın ışıkta zor durduğunu dile getiriyorlar. 5 yıldan bu yana muayenesi olmayan araçlar olduğu söyleniyor” dedi.
'GELDİĞİMİZ NOKTADA TEK SEÇENEĞİMİZ GREV YAPMAK'
Daha önce de bu konuyu gündeme getirdiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Ne ücret şartlarında anlaşabildik, ne iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında anlaşabildik. Kooperatifin uzlaşmaz bir tavrı var. Bu konuyu belediye başkanımıza da ilettik, ‘Belediyemizin işçisi değil’ dendi. Oysa ki, Çanakkale halkına hizmet veren ve belediye denetimli olması gereken araçlar bunlar. Artık geldiğimiz noktada, iş içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Önümüzdeki günlerde grev oylaması yapılacak ve ‘evet’ kararı çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
Yılmaz ayrıca, “Fazla mesailer ödenmiyor, bayram ücretleri ödenmiyor. Yani çalışanları hiçbir şekilde sosyal hak tanınmıyor. 17 bin lira asgari ücret, bordroya bir bakıyoruz, 14 bin lira yatmış. Neden böyle olduğunu sorduğumuzda ceza kestiklerini söylüyorlar. Sonuç itibariyle işçiler çoğu zaman asgari ücret bile alamıyorlar” dedi.
'İNSANCA BİR ÜCRET VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ'
Hak-İş Şube Başkanı Vedat Yılmaz, halk otobüsü şoförlerinin gece gündüz çalıştıklarını, ancak hak ettikleri değeri görmediklerini dile getirerek, “Arkadaşlarımız şuanda içler acısı bir halde çalışıyorlar. Hangi birini gündeme getirelim; onların çalışma koşullarını mı, araçların teknik yetersizliğini mi, asgari ücretin altında aldıkları ücretlerini mi? Bizim talebimiz çok net, insanca çalışma koşulları ve insanca bir ücret talep ediyoruz. Görüşmeler sonuçsuz kaldı, umarım bu hafta grev oylamasıyla bu sorunu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.