Çanakkale'de yangın: Assos Antik Kenti 3 gün kapatıldı

Çanakkale Ayvacık'ta başlayan ve Assos Antik Kenti'ne de sıçrayan maki yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Yangın kontrol altına alınırken antik kent üç günlüğüne ziyarete kapatıldı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Ayvacık’a bağlı Behramkale köyündeki mezarlığın karşısındaki makilik alanda bugün başlayan yangın, kısa sürede büyüdü. 

Yangında büyüyen alevler önce turizmin haraketli alanlarından Kadırga Koyu’na yöneldi. Ardından yön değiştiren yangın Antik Liman bölgesine doğru ilerledi. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen ve antik kente sıçrayan yangına, 5 helikopter ve 10 uçak ile havadan, 4 ilk müdahale aracı, 20 arazöz, su ikmal aracı ve toplam 225 personelle müdahale edildi.

Yangın sırasında bir otelin müşterilerini güvenli bir bölgeye taşıdığı, ahırların da tedbir amaçlı boşaltıldığı öğrenildi. 

Behram Köyü Muhtarı Numan Türkay, makilik alanda çıkan yangının evler için bir risk oluşturmadığını, rüzgarın da etkisiyle alevlerin sahildeki Antik Liman ve antik kentin Agora bölümüne doğru ilerlediğini söyledi.

Fotoğraf: DHA


ARAZÖZ YANDI

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı bir arazöz alevlerin içinde kaldı. Personel ise son anda aracı terk etti. 

Bu arada bölgede görev yapan İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, yangının ilk çıktığı bölgede incelemelerde bulundu.

4 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Havadan ve karadan yoğun müdahalenin ardından yangın, saat 20.45 sıralarında kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, yangından etkilenen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı dron ile havadan görüntülendi.

ÜÇ GÜN ZİYARETE KAPATILDI

Kültür Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Assos Antik Kenti'nin üç gün kapatılacağı duyuruldu.

Açıklama şöyle: "Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Behramkale Köyü sınırlarında bugün 16.30’da çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla kontrol altına alınmış olup soğutma çalışması devam etmektedir.

Yangında Assos Örenyeri’nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlaması ve örenyerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos Örenyerimiz 27-28-29 Haziran tarihleri boyunca ziyarete kapalı olacaktır."